Pokud pečete z vlastní zásoby ořechů, budou se vám hodit rady, jak je opravdu rychle oloupat

 Ostatní 
12. prosince 2020 09:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hrst vlašských ořechů denně dodá celou řadu potřebných vitaminů Depositphotos
Vlašské ořechy jsou jedna z mnoha ingrediencí, která je součástí vánočního cukroví. Pokud máte vlastní zásobu ořechů, poradíme vám, jak je opravdu rychle oloupat.

Vlašské ořechy byste neměli používat pouze do těsta. Správně byste si měli dopřávat alespoň hrst každý den. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují činnost vašeho mozku a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Vysoký podíl vitaminu E zase prospívá srdci a cévám. Kromě toho mají blahodárný vliv i na psychickou kondici. Nevýhodou ořechů je, že se k nim musíte doslova prolouskat. Poradíme vám pár triků, díky nimž vám i tato nepříjemná práce půjde od ruky.

Se slupkou do pytle

Pokud na podzim sbíráte ořechy ještě v zelené slupce, dejte je do igelitového pytle a zavažte ho provázkem. Dávejte si pozor, aby nebyly navlhlé, jinak by mohly rychle začít plesnivět. Zavázaný pytel dejte asi na čtyři dny do chladné místnosti. Poté jej rozvažte, ořechy vysypejte a oloupejte. Slupka by měla jít snadno oddělit. 

Horká lázeň

Dopřejte neloupaným ořechům doslova lázeň. Nasypejte je do velkého hrnce a zalijte horkou vodou. Nádobu přikryjte pokličkou a nechte stát asi 15 minut. Vodu slijte, ořechy nechejte vychladnout a poté začněte s jejich vylupováním. Podobný trik funguje i s troubou. Dejte je na 10 minut do trouby rozpálené na 200 stupňů Celsia. Po této době půjde slupka snadno dolů.

Nejen louskáček

Dostat ořechy ze slupky, bývá opravdu někdy těžký oříšek. Skořápky bývají často tvrdé a někdy létají doslova všude. Než vezmete do ruky louskáček, nechejte skořápku trochu změknout. Stačí, když ořechy namočíte na pět minut do horké vody s trochou soli. Pak už vám půjdou skořápky lehce oddělit nejenom louskáčkem, ale také špičkou nože. Kromě slané vody funguje také mléčná lázeň. Ponořte ořechy do studeného mléka a nechte je tam klidně přes noc. Skořápky pak půjdou snadno dolů. Ty ale určitě nevyhazujte. Můžete je použít pro rituál krásy. Více jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47