Proč je tak důležité nechat maso po vaření odpočinout a jak to udělat správně

 Ostatní 
27. června 2020 11:18 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odpočinuté maso je chutnější a jemnější Pixabay
Všichni dobře víme, že maso má mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu. A určitě jsme už také všichni slyšeli o tom, že maso máme po vaření nechat chvíli odpočinout. Ale proč je to tak důležité?

Pokud totiž maso nakrájíte příliš brzy, šťáva z něj vyteče ven. Pokud ho ale po úpravě necháte chvíli jen tak odpočívat, maso bude mnohem chutnější. Když nakrájíte horký kus masa, vyteče veškerá tekutina. Pokud si ale maso odpočine, šťávy zůstanou uvnitř, a maso bude nejen chutnější, ale také vláčnější.

Jak nechat maso odpočinout

Bez ohledu na to, zda jste zrovna použili maso s kostí nebo bez, měli byste ho nechat  odpočívat polovinu doby, po kterou se vařilo. Pokud tedy vaření trvalo 20 minut, mělo by maso odpočívat 10 minut. Toto pravidlo se však nevztahuje pouze na červené maso. Platí od vepřových kotlet až po drůbež, zkrátka všechno maso by mělo po vaření odpočívat.

Obecně platí, že jakýkoli mramorovaný kus masa, jako jsou vepřové kotlety nebo jehněčí, by měl odpočívat po dobu 10-15 minut. Maso nechte odpočívat v teplém prostředí, ale nezakrývejte ho hliníkovou fólií. Ta by sice zachytila teplo, ale maso by zjednodušeně řečeno tak trochu rozvařila.

Pokud jde o opravdu velké kusy masa, jako například o pečené kuře, pečenou hovězí svíčkovou nebo pečenou kachnu, je třeba, aby maso odpočívalo déle. Před nakrájením nechte maso asi 15 minut zakryté, čímž si maso uchová šťávy.

Jaká je správná teplota

Ať už dáváte přednost středně propečenému, nebo hodně propečenému steaku, je důležité maso odstavit několik minut před dosažením ideální teploty. Je to proto, že maso si uchová trochu tepla a bude i nadále pracovat během odpočinku.

Perfektní středně propečený steak by se měl připravovat při 54-57 stupních Celsia, ale profesionální kuchaři doporučují steak sundat již při 46 stupních Celsia, aby se tzv. nepřevařilo.

O důvod víc, aby k vybavení vaší kuchyně nebo grilovací soupravy patřil teploměr. Pak totiž prakticky při úpravě masa, zvlášť při jeho grilování, nemůžete udělat chybu. Pokud se navíc naučíte maso na potřebné minuty odstavit, čeká vás naprosto labužnický oběd nebo večeře. Dále čtěte: Berber je velmi zdravá směs koření a bylin. Zkuste ji zařadit do své kuchyně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve