Blesky mohou být nádherné, ale i smrtící. Každý by měl vědět, jak se ochránit při bouřce

 Ostatní 
02. července 2020 08:26 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
V letních měsících se poměrně často mohou objevit bouřky Pixabay
Vzhledem k tomu, že se v letních měsících mohou poměrně často objevit bouřky, je dobré vědět, jak se zachovat, abyste bouřku přežili ve zdraví. Přinášíme několik důležitých rad.

Bouřka je pro člověka, který se pohybuje v přírodě, poměrně nebezpečná. Pokud ale budete dodržovat určité zásady, nebezpečí snížíte na minimum.

Co všechno za bouřky hrozí

Může dojít k přímému zásahu bleskem. Kromě toho ale můžete utrpět poranění od elektrického proudu, který se šíří od místa úderu blesku zemí. Vedle poškození vnitřních orgánů a možné zástavě srdeční činnosti dochází také velmi rychle k rozsáhlým popáleninám. Při bouřce vás může ohrozit padající strom či dokonce zřícení domu, ve kterém se nacházíte. Obzvlášť když se pokoušíte najít úkryt v různých polorozpadlých staveních.

Kde se schovat

Jestliže vidíte, že se blíží bouřka, měli byste se pokud možno dostat včas do úkrytu. Optimální úkryt jsou budovy s hromosvodem nebo jiné větší objekty. Skvělé jsou objekty s železobetonovou konstrukcí. Dobrým úkrytem je také automobil, kde jste chráněni kovovou karosérií.

Pokud nemáte možnost najít pořádný úkryt, alespoň nezůstávejte na otevřených prostorách či na krajích lesů. Naprosto nevhodná je blízkost osamocených vysokých stromů, mělké skalní převisy či malé jeskyně. Nevhodná je i blízkost sloupů vysokého napětí. Smysl dává zůstat uprostřed hustého lesa. Někdy se může přihodit, že budete na rozlehlé planině a nebudete mít šanci se dostat mimo ni. V takovém případě si nikdy nelehejte na zem, ale přidřepněte, abyste nebyli příliš vysocí. Plocha kontaktu se zemí by měla být co nejmenší. Nedržte žádné kovové předměty. Stan není v případě bouře prakticky žádnou ochranou. Chrání jen před deštěm.

Další zásady

Na otevřené ploše nebuďte nikdy ve skupině, ale udržujte zhruba třicetimetrové rozestupy. Počítejte s tím, že do této vzdálenosti se také mohou šířit zemní proudy, které pak mohou působit přes vaše nohy. Máte-li jakoukoli izolační podložku, například karimatku, můžete částečně eliminovat tyto proudy tím, že si přidřepnete na ni. Bohužel před zásahem blesku vás karimatka neochrání.

V případě, že byl někdo bleskem zasažen, je třeba postupovat při první pomoci tak, že zajistíte základní životní funkce – tedy že v případě srdeční zástavy poskytnete masáž srdce a případně zajistíte dýchání. Další ošetření se bude týkat popálenin. O tom si můžete více přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod