Co je dieta GOLO a jak funguje. Stravovací plán není složitý

 Ostatní 
08. prosince 2020 12:14 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dieta GOLO neuškodí, ale mnohým ani nepomůže Pixabay
Pokud se v online prostoru porozhlédnete po dietě GOLO, najdete poměrně velké množství šťastných lidí, kteří si významně vylepšili svoje postavy. Ale není to jen marketing? Nebo GOLO skutečně funguje a je navíc zdravá?

Co je vlastně dieta GOLO, jak funguje, a pokud vůbec, nemá nějaké neblahé zdravotní důsledky? To vše raději vysvětlují renomovaní dietologové.

Jak funguje GOLO strava

GOLO je založeno na konceptu udržení hladiny inzulínu pod kontrolou. V praxi to znamená, že spíše, než jednoduše omezit kalorický příjem nebo vynechat celé skupiny potravin, je klíčem správně fungující metabolismus. Jakmile váš metabolismus funguje lépe, můžete podle GOLO zhubnout a váhu si snáze udržet.

Existuje několik hormonů, o kterých se předpokládá, že se podílejí na chuti k jídlu, fungování metabolismu a správě hmotnosti. A GOLO se zaměřuje na inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. Myšlenkou diety GOLO je, že dostane hladinu inzulínu a cukru v krvi tam, kam patří, a pomůže tak tělu efektivně využívat energii.

Jaký je stravovací plán

Samotný stravovací plán je seznam povolených potravin jako je maso, zelenina a ovoce, ovšem záleží rovněž na tom, kolik čeho můžete mít při každém jídle. Vybíráte a kombinujete jídla z bílkovin, sacharidů, zeleniny a tuků.

GOLO praktikuje tři jídla denně, ale pokud třeba pravidelně cvičíte, máte nárok i na svačinu. Ukázkovou snídaní mohou být dvě vejce (dvě porce bílkovin), kousek toastu (jeden sacharid) s máslem (jeden tuk) a ovoce (další sacharid), obědem může být salát s kuřecím masem (jedna porce bílkovin), dresinkem (tuk) a bagetou (sacharid).

Jíst mírné množství celých potravin je dobrá rada, ale myšlenka zvládnutí inzulínové rezistence pro hubnutí a lepší zdraví není žádnou novinkou. "Již dlouho víme, že zpracované potraviny a příliš mnoho cukru a jednoduchých sacharidů vám mohou pomoci ukládat více tuku a poskytnout vám inzulínovou rezistenci," říká Caroline Apovian, dietoložka na University of Boston. Dieta GOLO tedy vůbec nevymyslela nic nového.

Vyhýbat se zpracovaným potravinám, cukru a nasyceným tukům by mělo být běžným základem stravy, takže vlastně není nutné držet žádný dietní plán. Pokud se navíc rozhodnete držet GOLO, měli byste si ještě pořídit doplněk stravy plný směsi rostlinných složek a minerálů, které údajně regulují metabolismus glukózy a tuků a udržují inzulín déle stabilnější.

Ovšem i k tomuto přípravku je Caroline Apovian skeptická. "Neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by jakýkoli doplněk stravy mohl podporovat dlouhodobé hubnutí,“ říká Apovian.

Takže jaký je závěr? Dieta GOLO vám fakticky nemůže nijak ublížit a zcela jistě při ní můžete zhubnout, pokud dosud vaše stravování bylo plné různých nešvarů. Pokud ale už nyní dodržujete zdravý způsob stravování a vyhýbáte se zpracovaným potravinám a cukrům, je vám GOLO prakticky k ničemu. Dále čtěte: Pokud si chcete zhubnout, zde je několik potravin, které podle dietologů nejlépe udrží pocit sytosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve