Pokud si chcete zhubnout, zde je několik potravin, které podle dietologů nejlépe udrží pocit sytosti

 Ostatní 
03. prosince 2020 10:11 / Mirka Malá
  1
📷
5 fotografií v galerii
Skutečně existují potraviny, které vás zasytí na delší čas a jsou nízkokalorické Pixabay
Existuje nekonečná řada diet, které jsou v konečném důsledku většinou neúčinné. Dieta skončí a vy postupně začnete znovu přibírat na váze. Podle dietologů je klíčem k udržení si postavy rovnováha stravy a kombinování potravin.

"Minimálně zpracované potraviny, které jsou kombinovány tak, aby obsahovaly kvalitní bílkoviny a vlákninu, zelenina a ovoce, velké množství vody a možná trochu červené papriky, pomáhají vytvořit symfonii, která ovlivňuje chemii sytosti prostřednictvím hormonů. Roli hrají také sloučeniny, které se uvolňují v reakci na tyto potraviny, stejně jako fyzikální faktory, které pomáhají stimulovat protahovací receptory v žaludku a dávají nám pocit spokojenosti,“ říká dietoložka Wendy Bazilian. "Kromě toho tyto kombinace vedou k pomalému trvalému uvolňování krevního cukru do krevního oběhu, což pomáhá zvládat chuť k jídlu mezi jídly a potenciálně také snižuje chuť na další jídla a pamlsky.“

Pokud bychom úplně potlačili naši chuť k jídlu, nemělo by naše tělo samozřejmě potřebnou energii, což by poškozovalo naše zdraví. Místo toho, abyste se živili doplňky stravy, které potlačují chuť k jídlu, obraťte se místo toho na tyto přirozenější a celistvé možnosti stravování, které vám pomohou cítit se po celý den plnější a spokojenější. Zde je hned 13 možností, které jsou doporučeny samotnými dietology.

Oves

Oves je bohatý na rozpustnou vlákninu, což je typ vlákniny, která se po rozpuštění ve vodě stává tzv. gelovou. "Doslova zgelovatí a pomáhá tak sytit,“ vysvětluje Bazilian. Ovlivňuje také hormony snižující chuť k jídlu, což nám pomáhá cítit se dobře. "Protože rozpustná vláknina potřebuje ke zhoustnutí tekutinu, je nejlepší jíst oves vařený ve vodě nebo mléce, popřípadě je dobré ovesné vločky používat jako přísadu při pečení," dodává Bazilian.

Divoký losos

Zvýšený příjem bílkovin prostřednictvím potravin, jako jsou vejce, bio kuře a divoký losos, může pomoci omezit chutě na jídlo a zároveň koriguje výdej energie a rovněž zvýšuje oxidaci tuků o 50 procent. Divoký losos má další výhodu v tom, že je nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které jsou skvělé pro zdraví srdce.

Luštěniny

Cizrna a jiné luštěniny, jako jsou černé fazole a čočka, s vysokým obsahem rozpustné vlákniny a bílkovin, zpomalují vaši reakci na hladinu cukru v krvi a trávení trvá déle, což vám pomůže cítit se plní, vysvětluje Bazilian.

Avokádo

Pokud hledáte další záminku k tomu, abyste jedli toasty s avokádem, jste na správném místě. Je prokazatelné, že avokádo plné vlákniny a zdravých tuků pomáhá při pocitu sytosti. "Když se avokádo kombinuje s jinými potravinami, například s toastem, pomáhá zpomalit uvolňování krevního cukru, takže budete déle sytí,“ říká Bazilian.

Vejce

Pokud hledáte potraviny, které mohou ovládat vaši chuť na bezduché stravování, jsou dobrou možností vejce, která obsahují hodně bílkovin. Jedním z hlavních důvodů je to, že bílkoviny se tráví pomaleji než sacharidy. Vyzkoušejte vejce vařená natvrdo nebo míchaná se zeleninou.

Řecký jogurt

Pro snadnou a pohodlnou snídani, která vás dokáže udržet v pocitu sytosti dlouhé hodiny, sáhněte po řeckém jogurtu. Tato potravina má vysoký obsah bílkovin a vody, což přispívá ke zvýšení sytosti. Omezovat se samozřejmě nemusíte pouze snídaní, řecký jogurt je dobrou volbou i pro svačiny.

Zelenina a ovoce

"Potraviny s vysokým obsahem vlákniny způsobují, že se žaludek vyprazdňuje pomaleji, a tím vás pomáhá udržet déle syté,“ vysvětluje dietoložka Kristin Gillespie. "Mnoho potravin s vysokým obsahem vlákniny, které jsou zároveň nízkokalorické, tedy zelenina, přispívá k tomu, že vaše jídla vypadají větší a dávají vám pocit, že jíte více. Křupavá zelenina, jako je brokolice, květák, rukola a kapusta, má vysoký obsah vlákniny a obsah vody a jsou tedy těmi nejlepšími možnostmi.

Ovoce je pak další skvělé jídlo s vysokým obsahem vlákniny, které může ovládat vaši chuť k jídlu a může pomoci udržet vás syté.

Pevná strava

Celé potraviny mají tendenci sytit více, proto jim rozhodně dávejte přednost před přípravou různých koktejlů a smoothie.

Ořechy

Mandle, vlašské ořechy a další odrůdy ořechů jsou nabité bílkovinami, vlákninou a dobrými tuky, a to vše je důležité, abychom zůstali sytí a spokojení. "Studie u mladých dospělých ukázala, že když pravidelně konzumovali potraviny s vysokým obsahem polynenasycených tuků, jako jsou vlašské ořechy, byly u hormonů chuti k jídlu pozorovány příznivé změny spojené se sytostí a pocitem hladu,“ říká Bazilian.

Jablečný ocet

Některé výzkumy ukázaly, že jablečný ocet může pomoci zpomalit trávení, takže se člověk cítí déle sytý. Proto ho přidávejte do svých jídel všude tam, ke je to jen možné.

Voda

"Nedostatečný pitný režim je chybou číslo jedna, kterou ve své praxi vidím,“ říká dietoložka Rebecca Washuta. "Tento jednoduchý krok může mít velký vliv na vaši chuť k jídlu tím, že podpoří pocity plnosti. Výzkum ukázal, že pití vody před každým jídlem přirozeně snižuje počet kalorií, které konzumujete.“

Káva

Některé výzkumy naznačují, že káva může pomoci potlačit impulzivní touhu po jídle, když nemáte skutečný hlad. "Káva může pomoci potlačit chuť k jídlu tím, že produkuje hormon zvaný PYY, což je zkratka pro peptid YY,“ říká dietolog Bansari Acharya. "Tento hormon funguje tak, že signalizuje mozku, aby podporoval pocit plnosti.“

A to není vše. Káva vám také může zabránit v tom, abyste sáhli po pohodlných jídlech typu různých průmyslově zpracovaných tyčinek a cukrovinek. "Stimulanty centrální nervové soustavy, jako je kofein nacházející se v kávě, zvyšují dopamin, zodpovědný za to, že se cítíme dobře,“ říká Washuta. "Když se cítíte dobře, je méně pravděpodobné, že se pro úlevu obrátíte na vysoce kalorické potraviny.“ Jinými slovy, když vás honí mlsná, uvařte si dobrou kávu. Dále čtěte: Světově oblíbená dieta Medical Medium. Jak funguje a co na ni říkají dietologové.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod