Med je skutečné tekuté zlato. Je ale nutné správně si vybrat, hlídat jeho kvalitu a dobře s ním zacházet

 Ostatní 
18. prosince 2020 09:00 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sladké zlato má mnoho podob Pixabay
Med je skutečné tekuté zlato a podle toho se s ním také vždy zacházelo. I u medu je třeba správně si vybrat, hlídat jeho kvalitu a dobře s ním zacházet. Pojďte s námi do sladkého království.

Obecně se med dělí na květový a medovicový. Nejběžnější je smíšený květový med získaný z mnoha druhů medonosných rostlin, které kvetou současně nebo následně po sobě. Medovicový med lidé velmi často zaměňují za lesní med. Medovicový med vzniká sběrem výměšků z hmyzu, především ze mšic. Pastovaný med vzniká pravidelným mícháním krystalizujícího medu (několik dnů po sobě) do té doby, dokud nezíská krémovitost. Med tím změní barvu na světle žlutou až bílou a výhodou je, že již netuhne a lze snadno roztírat.

Včely létají na rostliny, které mají v blízkosti úlu a aktuálně kvetou. Pokud úly stojí uprostřed louky, bude med luční ze směsice květin. Jestliže se budou úly nacházet v lipové aleji v období květu lip a pak se následně vytočí med, je šance, že bude z větší části lipový. Včelař se může pokusit ovlivnit sběr a vyvézt včely na místa, kde se nachází větší koncentrace jednodruhových rostlin, a získat tak med například lipový, akátový, slunečnicový atd. 

Každý je jiný

Co med, to originál. To se týká chuti i obsahu cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, aminokyselin a bílkovin. Směsice z květů bývají vyvážené chuťově i obsahem prospěšných látek, jednodruhové medy zase poskytují konkrétní chuť či vůni. Záleží, co kdo upřednostňuje. Nelze říct, že je některý prospěšnější víc a některý míň.

Jarní med mívá ostřejší chuť a vysoký obsah cukru, takže velmi rychle krystalizuje. Na druhou stranu je v něm síla prvních jarních rostlin. Je skvělou prevencí jarních alergických projevů.

Letní med často voní po bezinkách, lípě a mátě. „Poslední srpnové vytáčení medu v sobě nese melancholii končícího léta. Bývá to tmavé těžce tekoucí zlato s přívlastkem, které zůstává tekuté po celý rok. Zahuštěné léto do posledních pár kapek medu voní po celém domě a včely se ho před blížící zimou nechtějí vzdát. Je to jediné vytáčení, kdy musíme zavřít všechna okna i dveře, neboť se k nám slétávají včely z celého okolí a snaží se dostat k té libé vůni,“ popisuje zkušená včelařka Petra Sušová.

Proč med cukernatí?

Krystalizace je přirozená vlastnost medu a je závislá na podílu glukózy a fruktózy. Čím vyšší je obsah glukózy v medu, tím rychleji med tuhne. Tu obsahuje hlavně světlý květový med. Tmavší med (medovicový) obsahuje naopak vyšší podíl fruktózy, což způsobí, že med zůstane déle tekutý. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, tudíž není potřeba se toho obávat.

Med vydrží i roky

Med je sám o sobě bezproblémově skladovatelný a trvanlivý. Pokud je med nalitý až po okraj v čistých sklenicích a dobře uzavřen víčkem, lze ho mít bez starosti ve spíži i několik let. Zkazit se může nevhodnou manipulací. Pokud med nabíráme znečištěnou lžičkou například mokrou od čaje, riskujeme zanesení bakterií a následné kvašení. Psali jsme také: Správné skladování trvanlivých potravin. Možná budete překvapeni, kde se daří mouce nebo rýži.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum