Co může způsobovat nepravidelnou menstruaci?

 Zdraví 
09. dubna 2019 17:37 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepravidelná menstruace ženy trápí  Depositphotos
Menstruace se až na výjimky nevyhýbá žádné ženě, ale u každé probíhá trochu jinak. Pokud menses běží každý měsíc stejně, není důvod se ničeho obávat. Zpozornět byste měly ve chvíli, kdy začne přicházet nepravidelně. Jaký problém za tím může být?

Menstruační cyklus obvykle běží dvacet osm dní. Některé ženy mohou mít menstruaci tři až čtyři dny a další sedm. Jedny pociťují během menses bolesti a další ne. Menstruace může být u každé dívky trochu jiná, ale měla by být pravidelná. Pokud jste začaly menstruovat dříve či později a děje se vám to tak už třetí měsíc, měly byste začít hledat příčinu. Tou totiž může být i nemoc.

Stres

Nejčastější příčinou nepravidelné menstruace je stres, protože do jisté míry ho pociťuje občas každý. Problém nastává, když jste nervózní dlouhodobě, protože si tím rozladíte celý organismus. Zvýší se hladina stresových hormonů, což má negativní dopad na hypofýzu. Jde o endokrinní žlázu, která ovlivňuje vaječníky, a to se projevuje nepravidelným cyklem. Pokud víte, že dlouhodobě trpíte stresem, snažte se odstranit jeho příčinu a dopřejte si odpočinek.

Endometrióza

Endometrióza je gynekologické onemocnění, během kterého částečky děložní sliznice leží mimo dutinu děložní. Mohou být přítomny na různých místech. Jedny z nich jsou vaječníky a pobřišnice. Endometrióza se projevuje nepravidelným cyklem a velmi bolestivou menstruací. Neobvyklá není ani bolest při sexu. Na toto onemocnění lékaři předepisují léky. Když nezaberou, často je nutné provést chirurgický zákrok. Pokud máte podezření na endometriózu, upozorněte na to svého doktora.  

Změna váhy a náročné cvičení

Pokud výrazně zhubnete nebo přiberete, odrazí se to na vašem menstruačním cyklu. Začne být nepravidelný. Hmotnost ovlivňuje produkci hormonů, které mají vliv na menses. Podobně se to děje i v případě, že budete hodně přetěžovat tělo náročným cvičením. Některé vrcholové sportovkyně nemají mnohdy menstruaci vůbec.

Porucha štítné žlázy

Štítná žláza reguluje organismus produkcí hormonů. Nachází se na krku. Když nefunguje správně, může být velmi aktivní, nebo naopak málo aktivní. Kvůli její nesprávné funkci můžete mít nepravidelnou menstruaci. Kromě změny menstruačního cyklu je poměrně obtížné poruchu štítné žlázy rozpoznat. Pro jistotu se objednejte na endokrinologii, kde vás vyšetří.

Cukrovka

Nepravidelný menstruační cyklus může způsobovat i cukrovka prvního stupně, což vědci zjistili poměrně nedávno. Jde o autoimunitní poruchu. Imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulín, což může vést i k předčasné či opožděné menstruaci. O tom, jak se vyhnout nadýmání, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47