Tipy, jak pečovat o pleť během menopauzy

 Krása 
05. května 2021 10:19 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kolísání hormonů způsobuje vysušování pleti, proto ji pravidelně hydratujte Depositphotos
Menopauze se dříve či později nevyhne žádná žena. Projevuje se nejen nespavostí, nočním pocením, návalům horka, přibíráním na váze, podrážděním, ale také problematickou pletí. Hladiny hormonů začnou kolísat, což se projeví zvýšeným výskytem akné a vysušením pokožky. Jak potíže s pletí v období klimakteria řešit?

Menopauzu každá žena prožije individuálně, nelze přesně určit, kdy přijde. V průměru se objeví od čtyřiceti pěti do padesáti pět let. U některých žen mohou první příznaky klimakteria začít i o trochu dříve. Věnujte se v tomto období důkladné péči o pleť.

Kolísání hormonální hladiny způsobuje postupné snižování tekutin v pokožce. Přírodní oleje a tuky udržují pokožku hydratovanou. Jejich redukce vede k vysušení a v této chvíli začnete pociťovat pnutí a svědění, čemuž však lze do jisté míry zabránit. „Se správnou péčí mohou mít ženy zdravou pokožku téměř bez vad i během menopauzy,“ tvrdí dermatoložka Diana Berson.

Zkroťte akné

Akné během klimakteria trápí mnoho žen. Pokud se objevilo i vám, sáhněte po kosmetice, která aknózní pleť zklidní. „Myjte svoji pokožku čisticími přípravky, které obsahují benzoylperoxid. V případě, že vám bude vysušovat pleť, vyzkoušejte preparáty s účinnou látkou adapalen,“ vysvětluje dermatoložka Berson.

Kromě používání vhodných přípravků byste měly změnit své zažité návyky. Odolejte mačkání akné a přílišnému drhnutí pleti. Nepoužívejte peeling s velkými a hrubými částečkami, protože naruší ochrannou bariéru pokožky, která se poté i rychleji vysuší.

Hydratujte vysušenou pokožku

Menopauza se podílí na výrazném vysušování pleti. Na suché pokožce se rychleji tvoří vrásky. Vaším nejdůležitějším úkolem bude hydratace pleti. Dejte si na ní opravdu záležet. Vyberte si krém, který bude obsahovat kyselinu hyaluronovou.

Svoji pozornost směřujte spíše k přírodní kosmetice, protože ty ostatní mohou obsahovat přidané látky, které vysušují pleť, což by v tomto případě bylo kontraproduktivní. Pleť chraňte před slunečními paprsky, které pokožku připravují o její přírodní oleje. Nezapomeňte dodržovat pravidelný pitný režim, protože voda se také podílí na hydrataci kůže.

Zvyšte příjem esenciálních mastných kyselin

Pokožku ovlivňuje i strava. Přidejte do svého jídelníčku potraviny s vysokým obsahem omega-3 a omega-6. Nenasycené mastné kyseliny nejdete v sardinkách, lososech, makrelách, ale i v lněném oleji nebo avokádu. Zdravé tuky pomáhají pokožce vytvářet přirozenou olejovou bariéru, díky čemuž zůstane déle mladistvá. V průběhu menopauzy vám možná také zešednou vlasy. Šediny nemusíte skrývat, udělejte z nich přednost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod