Nezapomínejte na revizi vaší kosmetiky. Inventuru mnoha žen podceňuje

 Krása 
05. května 2021 13:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během roku každá žena nahromadí spoustu kosmetiky Pixabay
Už jste si udělaly inventuru ve svém šatníku a připravily se na jaro? Pak nezapomeňte také na svou kosmetiku.

Narozeniny, Vánoce, Valentýn a další druhy svátků jsou skvělou příležitostí, kdy ženě darovat kosmetiku. Časem se vám jí může v koupelně nahromadit opravdu spousta. A tak je potřeba udělat pořádnou inventuru a vyřadit vše, co je prošlé. V opačném případě vám hrozí celá řada komplikací, včetně alergie.

Vše na jednu hromadu

V první řadě si na stůl nahromaďte všechnu, ale opravdu všechnu kosmetiku, kterou najdete doma. Nezapomeňte také na svou kabelku, šuplíky a noční stolky. Díky tomu získáte představu, co vše vlastně doma máte. A dost možná vás to i šokuje.

Staré pryč

U všech produktů zkontrolujte dobu trvanlivosti a použitelnosti. Vše, co už je po termínu, změnilo nějak svou konzistenci, barvu i vůni, prostě vyhoďte. Tyto kosmetické produky mohou obsahovat plísně, bakterie, které mohou být zdrojem alergických reakcí, u očních produktů (krémy, řasenky, stíny, tužky) hrozí riziko vzniku zánětu spojivek nebo ječného zrna.

Datum spotřeby

Máte-li doma roky nějaké výrobky, zaměřte se na etikety. Ty vám nejlépe prozradí, jestli je taková kosmetika ještě vůbec zdravá. Obvykle bývají výrobky označeny ikonkou nádoby, u níž je číslo. To udává počet měsíců, po jakou dobu je možné přípravek po otevření používat. Pokud ikonku nemůžete najít nebo se smazala, raději přípravek nepoužívejte. Už to nemusí být bezpečné.

Hutné za lehké

Soustřeďme se nyní na krémy a séra. Jakmile je protřídíte, dejte na stranu ty, které jsou hutné a olejové, protože se lépe hodí pro zimní období. Tyto krémy můžete (pokud nemají prošlou lhůtu) použít i další zimu, ale musíte je správně uskladnit. Jak na to jsme psali zde. Na jaro a léto si připravte lehčí krémy a hydratační séra. 

Chci nebo nechci

Jestli máte za sebou první vyřazovací kolo, nastává druhé, mnohem obtížnější. Budete se muset totiž rozhodnout, co opravdu chcete používat a co ne. Udělejte si tři hromádky "chci", "nevím", "nechci". Do každé z nich zařaďte jednotlivé produkty. Položte si ke každému z nich otázku, zda je pro vás tento přípravek nepostradatelný a jestli jej vůbec někdy využijete.

Důkladná očista

Nyní všechny přípravky, které si necháte, důkladně očistěte. Veškeré kelímky a lahvičky otřete od zbytků přípravků, tužky, stíny a rtěnky lehce přetřete papírovým kapesníkem, abyste z nich odstranily horní vrstvu. Štětce důkladně umyjte ve speciálním čisticím roztoku, který je zároveň dezinfikuje (na druhou stranu tento úkon byste měly provádět pravidelně, ne jenom na jaře). Jakmile máte vše čisté, vše zase srovnejte zpátky na poličku nebo do skříňky. A máte hotovo. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve