Máslo ghee: Poznejte impozantní účinky na náš organismus. V čem je zdravější oproti klasickému máslu?

 Zdraví 
18. srpna 2017 11:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Máslo ghee se tradičně využívá v indické kuchyni, odkud i pochází. Víte, co je na tomto másle nejlepší?  Shutterstock
Vypadá jako máslo, je vyráběno jako máslo, má podobnou vůni jako běžné máslo, tak v čem se od běžného másla opravdu liší?

Ghee je běžně označované jako "přepuštěné máslo". Tradičně se využívá v indické kuchyni, odkud i pochází. Víte, co je na tomto másle nejlepší? Není složité na výrobu, proto si jej můžete připravit i sami doma.

Účinky na naše tělo

Mezi nejpůsobivější přínosy tohoto másla patří jeho schopnost chránit gastrointestinální systém, vyvážit hladinu cholesterolu, poskytnout organismu dostatek energie či snížit záněty v kloubech. Kromě toho zlepšuje zdraví očí, posiluje imunitní systém a dokonce dokáže zabránit vzniku určitých druhů nádorových onemocnění.

Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tucích

Pokud máte intoleranci na lepek, Crohnovu chorobu nebo onemocnění slinivky, je více než pravděpodobné, že máte problém se zachytáváním vitamínu A. Použitím másla ghee při vaření můžete zvýšit hladinu tohoto vitaminu v těle. Ghee chrání organismus i před nachlazením, chřipkou a zánětem průdušek.

Vitamin D čerpáme během letních měsíců při slunění, popřípadě si ho doplňujeme prostřednictvím vitaminových doplňků. Máslo ghee je jedním z přírodních prostředků, které organismu tento potřebný vitamín dodají. Vitamín D pomáhá léčit svalovou bolest, chronickou únavu a osteoporózu. Příznivě ovlivňuje i imunitní systém.

Vitamín E zase působí jako antioxidant a přirozený zvlhčovač pokožky. Příznivě působí na regeneraci poškozené pokožky, zlepšuje zrak a vyrovnává cholesterol.

Zásoba energie

Máslo ghee obsahuje širokou škálu tuků, které zahrnují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi užitečné pro tělo. Tyto tuky mohou být zpracovávány játry a spalovány jako energie, proto se neukládají do tělesných zásob jako nechtěné tukové polštáře.

Máslo pro alergiky

Máslo ghee během své výroby projde množstvím procesů, které ho zbaví mléčných složek. Díky samotnému procesu výroby je tak máslo vhodné i pro ty jedince, kteří mají intoleranci na laktózu nebo pro ty, kteří nemohou konzumovat klasické máslo. Máslo ghee můžete konzumovat bez obav z trávicích problémů.

Ghee obsahuje kyselinu máslovou, což je jedna z nejužitečnějších mastných kyselin s krátkým řetězcem, které tělo potřebuje. Nedávný výzkum prokázal, že tato kyselina skutečně snižuje záněty, zejména trávicího traktu. Proto se máslo doporučuje jako doplněk stravy pro lidi trpící ulcerózní kolitidou (nemoc, která způsobuje zánět vnitřní sliznice tlustého střeva nebo konečníku).

Krásné děti

Pokud plánujete v budoucnu založit rodinu, k čemuž samozřejmě patří i vlastní děti, tak byste měli do své stravy začlenit toto máslo. Obsahuje totiž vitamín K2, který by měl být v období těhotenství zařazen do stravy matky. Vitamin K2 totiž hraje významnou roli pro zdravý vývoj plodu.

Máslo ghee má prostě mnoho výhod a jeho domácí příprava není složitá. Na internetu najdete návodů celou řadu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47