Proč se ráno probouzíte s ucpaným nosem, i když nejste nemocní

 Zdraví 
19. července 2021 13:54 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ucpaný nos po probuzení může značit, že vás trápí alergie Depositphotos
Probouzíte se ráno s ucpaným nosem, aniž byste se nachladili? Nejste jediní. Rýma většinou sama během dne zmizí, ale příjemná není. Existuje několik příčin, které by za ranním ucpáním nosu mohly stát. Přečtěte si o nich.

Nos se ucpává ve chvíli, kdy jsou horní dýchací cesty zanícené nebo zablokované. Rýma nepřichází sama od sebe. Nejčastější příčinou je nachlazení. Pokud však nachlazení vyloučíte, neměli byste přestat hledat příčiny ucpaného nosu po probuzení. Tělo vás tímto způsobem může upozornit na zdravotní problém, který si zaslouží pozornost.

Alergeny

Velmi častou příčinou ucpaného nosu jsou alergeny. Můžete mít alergii na pyl, prach nebo plíseň. Alergie na pyl se projevuje zejména v jarních a letních měsících. Spousta lidí spí v létě s otevřenými okny, kudy se pyl často dostává. Dýchací cesty může mnohdy dráždit i prach či plíseň.

Neznamená to, že máte v domácnosti nutně nepořádek. Mnohdy stačí vdechnout pouze mikroskopické množství alergenu. Alergiemi trpí čím dál více lidí. Ucpaný nos je jeden z příznaků alergické reakce, jejichž intenzita je u každého individuální. Alergickou reakci mohou vyvolat pouze některé alergeny, což můžete zjistit z imunologických testů.  

Suchý vzduch

Ucpaný nos může způsobit i suchý vzduch v bytě. Vlivem nedostatku vlhkosti organismus zvyšuje produkci hlenu, aby kompenzoval suchý vzduch, který proudí do vašich plic. Tuto potíž můžete vyřešit pořízením zvlhčovače vzduchu.

Kouření

Nepochybně jste již slyšeli, že kouření prokazatelně škodí zdraví. Nejvíce trpí dýchací cesty. Kouření může být jedna z možných příčin, proč se budíte ráno s ucpaným nosem. Studie z roku 2013 zjistila, že lidé, kteří jsou dlouhodobě vystavování tabákovému kouři, může trápit občasná i chronická rýma, aniž by byli nachlazení. Více si o ní můžete přečíst zde

Těhotenství

Ranní rýmu může mít na svědomí i těhotenství. Během požehnaného stavu se v těle ženy začnou dít různé změny. Vlivem kolísání hormonální hladiny dochází i k ucpání nosu. Těhotenské rýmy není jednoduché se zbavit.

Můžete si těsně před spaním podepřít hlavu větším polštářem a vyplachovat si nos solným roztokem. Po porodu by se už rýma objevovat neměla. Přečtěte si také o zahraniční studii, která dokazuje, že pití tří sklenic vína týdně snižuje možnost početí u žen až na polovinu.

Zdroj info: www.healthline.com, www.thelist.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod