Obyčejná kedlubna a její neobyčejné benefity pro zdraví
Kedlubna se poměrně často objevuje na mnoha zahrádkách. Není divu. Její pěstování není vůbec náročné. Objevuje se ve dvou variantách, a to zelené nebo fialové. Je vhodná jak pro studenou, tak i teplou kuchyni. Chuť kedlubny je nasládlá se smetanovým aroma. Kromě plodu se jí také listy. Pokud i vy patříte mezi milovníky kedlubny, víte jaké všechny výhody tato zelenina přináší?
Skvělý antioxidant
Kedlubna je skvělý zdroj antioxidantů. Zvláště fialový druh je bohatý na antokyany, přírodní barviva. Jde o pigmenty, které působí preventivně proti poklesu mentálních funkcí. Z vitaminů a minerálů je určitě na místě zmínit B1, B9, hořčík a fosfor, B6, draslík, měď a mangan. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na vitamin C, kterým je kedlubna doslova nadopovaná. Jeden větší plod vám dodá 138 % doporučené denní dávky vitaminu C.
Posilují srdce a cévy
Pokud si denně dopřejete jednu středně velkou kedlubnu, dodáte do sebe 25 % doporučené denní dávky draslíku. Tento minerál je nezbytný pro kardiovaskulární zdraví a pro udržení krevního tlaku. Kromě toho obsahuje kedlubna rostlinné fytochemikálie, které rozšiřují cévy a snižují zánět.
Bojovník proti rakovině
Univerzitní studie z Jižní Dakoty ukázala, že je kedlubna, podobně jako kapusta či ředkvičky, skvělou prevencí proti rakovině. Konkrétně kedlubna obsahuje rostlinné indoly, které mohou snižovat účinek ženského pohlavního hormonu estrogenu a tím i nebezpečí vzniku rakoviny prsu. Izotiokyanáty zase působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku.
Balzám pro střeva
Za denní dávku kedlubny vám budou nesmírně vděčna vaše střeva. S každou kedlubnou se vám dostane 5 gramů vlákniny, což je zhruba 19 % doporučené denní dávky. Tato zelenina je totiž skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Zatímco rozpustná vláknina příznivě ovlivňuje trávení v tenkém střevě, nerozpustná vláknina zase působí v tlustém střevě jako prebiotikum a udržuje tak střeva zdravá.
Skvělá při hubnutí
Potřebujete zhubnout? Pak vězte, že kedlubna vám v boji s nadbytečnými kily pomůže. Patří totiž k těm potravinám, které jsou pro redukční dietu jako stvořené. Ve 100 g syrové kedlubny přijmete pouchých 30 kcal (127 kJ), navíc má ještě nízký glykemický index. A to znamená, že pokud si kedlubnu dopřejete jako svačinu, budete se cítit poměrně dlouho sytí a nebudete mít potřebu ještě něco "zobat". Jaké další potraviny jsou vhodné při hubnutí, jsme psali zde.
Zdroj: healthline.com, verywellfit.com