Jak poznat zákožku svrabovou a jak proti ní bojovat?

 Zdraví 
25. února 2019 10:38 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zákožka svrabová je malá, ale nadělá velké nepříjemnosti Shutterstock
Svrab je onemocnění vyvolané zákožkou svrabovou. Jak onemocnění poznat a jak proti němu bojovat? Máme dobrá doporučení.

Svrab způsobuje zákožka svrabová. Jde o roztoče, který žije v kůži hostitele, prokousává drobné chodbičky, klade do nich vajíčka a svým trusem působí záněty. Samo prokousávání chodbiček není bolestivé, ale různé záněty jsou velmi nepříjemné a svědění je také otravné a postižený jen těžko nachází úlevu.

Jak poznat svrab

Roztoči si vybírají vhodná místa. Obvykle jde o třísla, bradavky, genitálie, břicho, hýždě. Po zahřátí a při zapocení jsou projevy intenzivnější, svědění je neúnosné, nemocný se musí škrábat. Pohledem na kůži jsou přítomné obvykle začervenalé skvrny. Nemusí tomu ale být vždy. Měli bychom proto na svrab myslet při silnějším svědění.

Kde se lze nakazit

Nákaza se šíří především přímým kontaktem se zákožkou svrabovou. To je možné zejména sdílením stejné postele či oblečení s infikovanou osobou. Někdy ale dojde k přenosu i ve veřejných dopravních prostředcích, bazénech a na dalších místech. Obyčejně se tvrdívá, že se svrab nepřenáší běžným kontaktem, podáním ruky a podobně.

Jak léčit

Chcete-li do boje vyrazit sami, je možné zkusit několik osvědčených postupů. První spočívá v použití rozmarýnu. Používá se rozmarýnový olej, kterým se potírají postižená místa. Zklidňují se tím i puchýře a záněty, takže olej ulevuje od svědění. Někdy se místo oleje používá i rozmarýnový čaj. Nevýhodou tohoto řešení je, že rozmarýn zahubí jen dospělé jedince. Je proto potřeba postup opakovat, aby se postupně vyhubily i nakladené larvy.

Hodně účinným přípravkem je použití sírové masti. Tu získáme smícháním vhodného oleje či vazelíny s práškovou sírou. Mastičkou potíráme celé tělo a následně po 24 hodinách umyjeme sírovým mýdlem. Tento postup by se měl také opakovat alespoň dvanáct dní po sobě.

Můžete se ale také do boje se svrabem pustit díky tea tree oleji. Jeho výhodou je, že likviduje i bakterie, které se druhotně usazují v ranách po rozškrábání svrabu.

Svrab ale také nesnáší dobrou hygienu a teploty nad padesát stupňů Celsia. Máte-li tedy domácí saunu a pobudete tam déle než deset minut, můžete svrab likvidovat i tímto způsobem. Sauna je ostatně zdraví prospěšná i z jiných důvodů, jak si můžete přečíst v článku zde. Při léčbě svrabu je bezpodmínečně nutné pravidelně měnit prádlo i povlečení. Prát alespoň na šedestát stupňů Celsia či žehlit i spodní prádlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008