Dobré rady, jak změnit jídelníček a tipy na zdravé přílohy

 Zdraví 
15. července 2021 10:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
K masu se jako příloha zelenina hodí Pixabay
Jestliže se podíváte na přehled glykemického indexu potravin, které běžně jíme jako přílohy, zjistíte, že se většinou pohybujeme v hodně vysokých hodnotách. Máme proto dobré rady, jak změnit jídelníček.

Glykemický index vyjadřuje rychlost, s jakou se sacharidy z potravy přemění na glukózu. Potraviny s vysokým glykemickým indexem proto pořádně zacvičí s naším tělem. Hladina inzulinu vystřelí vzhůru a tím dřív se dostaví i chuť na něco sladkého či na další jídlo.

Typické „nezdravé“ přílohy

Samotná glukóza by měla glykemický index 100. Brambory pečené v troubě ale mají hned 95, stejně jako hranolky. Bramborová kaše má 90. Podobně je na tom bílá rýže. Rovněž bageta není příklad dietnosti, protože má glykemický index 85. Je ovšem pravda, že docela vysokých hodnot dosahují i některé potraviny považované za zdravé. Glykemický index 85 má i vařená mrkev. Tykev má 75 a brukev 70. Značným bonusem těchto posledně jmenovaných potravin, které mají vysoký glykemický index je, že nemají příliš mnoho sacharidů. Například 100 gramů vařené mrkve má jen 5 gramů cukru. Tykev pak jen dva gramy. Přítomné ostatní sacharidy jsou komplexní, takže fungují v těle jinak.

Zdravé přílohy

Aniž byste si museli odpírat oblíbená jídla, zkuste si vyměnit přílohy. Místo bílé rýže použijte rýži natural. Místo brambor si dejte k masu pečenou zeleninu. Používejte častěji luštěniny. Fazole a čočka jsou z hlediska glykemického indexu opravdu skvělé. Pohybuje se někde mezi 20 až 30. Ale ani sacharidů nemají zbytečně mnoho. Bílé pečivo nahraďte celozrnným. Pozor, ne každé pečivo, které je tmavé, je opravdu celozrnné. Raději si kupte knäckebrot, který je z žitné mouky a obsah vlákniny je zaručen. Zcela opomíjené je zdravé domácí zelí. Jeho glykemický index je jen 10 a navíc obsahuje mnoho vitaminů a dalších prospěšných látek. Bohužel, jak uvádí výživový poradce MUDr. Hana Mojžíšová, kysané zelí ze supermarketů neobsahuje žádný vitamin C a jen asi třetina produktů obsahuje blahodárné produkty mléčného kvašení. Proto bude dobré spolehnout se na domácí výrobu. Více o zelí si přečtěte třeba v článku zde. Jestliže potřebujete nutně pečivo, zkuste využít z relativně široké nabídky proteinových chlebů, které se vyznačují nízkým obsahem sacharidů. Jejich jediným minusem je vysoká cena. Takový chléb si můžete i sami upéct ze sýra, psyllia a běžného koření.

Zdravé svačiny

Ani na svačinu nemusíte podlehnout bílému pečivu. Buď použijete už výše zmíněné celozrnné nebo nahradíte třeba u jednohubek kolečka rohlíku plátky okurky. To ovšem v případě, že máte chuť na slané. Sladkosti nahradíte velmi jednoduše kouskem ovoce. Zapomenout byste neměli ani na možnost jíst tvaroh. Ten se může stát základem různých pomazánek, ale také sladkých dezertů v kombinaci s ovocem a případně ještě čekankovým sirupem.

Nemusíte jít do extrému

Výše uvedené informace neznamenají, že si nemůžete dovolit jednou za čas dát přílohu, která nesplňuje všechny předpoklady být zdravá. Jde jen o to jak často a kolik. Často právě i otázka množství bývá dost důležitá. Už 100 gramů brambor má kolem 85 kcal. Jenže 100 gramů má jedna brambora slušnějšího vzrůstu. Kolik brambor si ovšem dáme k jednomu jídlu? Dáte-li si tři, jste na 255 kcal, což není právě málo. Je proto vhodné omezit velikost příloh a soustředit se na hlavní složky, které nesou potřebné živiny. Zejména se nesmíme odbývat v oblasti bílkovin a čerstvé zeleniny a ovoce.

Zdroj info: Kalorické tabulky, Tabulky glykemických indexů potravin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008