Může očkování proti covid-19 ovlivnit DNA a ochrání nás před mutacemi viru?

 Zdraví 
03. července 2021 08:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejdiskutovanější témata ohledně očkování proti covid-19 Pixabay
Očkování proti onemocnění covid-19 je samo o sobě velmi diskutovaným tématem. Tak jako i jiná očkování má své odpůrce i zastánce. V souvislosti s vakcinací však zaznívají i další časté otázky, jako například zda očkování ovlivňuje DNA. Proto jsme si pro vás připravili přehled těch nejdiskutovanějších témat.

Proočkovanost v České republice každým dnem stoupá. K poslednímu červnovému dni bylo naočkováno už více jak 8 milionů lidí. Detailně se na přehled a plán očkování v tuzemsku můžete podívat zde. Navíc, od 1.7. se otevírají registrace také věkové skupině od 12 do 15 let.

Téměř většina lidí je naočkována vakcínou Comirnaty

81 % lidí bylo naočkováno vakcínou Comirnaty od americko-německé firmy Pfizer/BioNTech. Dále 9 % naočkovaných dostalo vakcínu Moderna a dalších 9 % vakcínu Vaxzevria od společnosti AstraZeneca. Pouze 1 % lidí je naočkováno látkou Janssen od firmy JohnsonJohnson.

Právě v souvislosti s vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer/BioNTech je diskutováno mnoho témat o její účinnosti, ochraně proti mutacím nebo například vedlejším nežádoucím účinkům. Na vše se podíváme podrobně.

Ochrání mě vakcína Comirnaty před mutacemi koronaviru?

Dle studie, kterou provedla britská vládní zdravotní agentura zvaná Public Health England, poskytuje vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech vysokou ochranu proti nejobávanější indické mutaci koronaviru až po druhé očkovací dávce. Po první očkovací dávce by měla být účinnost vakcíny okolo 33 %.

V případě tzv. britské mutace koroviru by měla být účinnost vakcín již po první dávce téměř 50 % a po druhé dávce 93 %. Virologové i lékaři proto zdůrazňují, aby lidé zbytečně nerušili a neoddalovali druhý termín očkování.

Může vakcína ovlivnit mé vlastní DNA?

Dalším velmi diskutovaným tématem je to, zda může očkovací látka ovlivnit DNA. Vakcína Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech, stejně tak jako vakcína Moderna, obsahuje nukleovou kyselinu mRNA, podle níž jsou v buňkách syntetizované bílkoviny. Celý tento proces však probíhá v odděleném buněčném prostoru, rozhodně ne v buněčném jádře, kde se nachází DNA. Závěr je tedy takový, že volná mRNA nemá možnost ovlivnit lidské DNA.

Jaké jsou nejčastější nežádoucí vedlejší účinky po aplikaci vakcíny?

Po naočkování vakcínou Comirnaty se můžou dostavit vedlejší účinky, tak jako tomu však je u jakéhokoli jiného léčivého přípravku. Mezi velmi časté nežádoucí účinky se řadí bolest v místě vpichu. To se projevilo u více jak 80 % naočkovaných. Jedná se však o bolesti mírné, maximálně střední intenzity, které do tří dnů odezní.

Mezi další časté nežádoucí účinky se řadí také únava po očkování (u 60 % naočkovaných), dále bolest hlavy (u 50 % naočkovaných), bolesti svalů nebo kloubů (20-30 %) a nakonec horečka a otok v místě aplikace (kolem 10 %).

Mezi vedlejší příznaky s nízkou četností výskytu se řadí zarudnutí v místě aplikace, zvětšené uzliny, problémy se spánkem, bolest nohou i rukou, malátnost, svědivá vyrážka v místě aplikace či dočasné ochrnutí obličeje. Dále čtěte: Nejčastější návyky, které vám brání zhubnout. Zbavte se jich a kila půjdou dolů.

Zdroj info: Coronavirus disease (COVID-19): VaccinesPossible Side Effects After Getting a COVID-19 Vaccinewww.bbc.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47