Dopřejte si sladký meloun každý den i se semínky, získáte pro své tělo ohromné množství cenných látek
Léto bez melounu je jako týden bez neděle. Tato zelenina je totiž v létě ideální osvěžující svačinou, která zároveň uhasí žízeň. Vodní meloun totiž obsahuje přes 90 % vody a téměř žádný cukr.
Nutriční hodnoty vodního melounu
Vodní meloun obsahuje zhruba 92 % vody a 8 % zdraví prospěšných látek. Z vitaminů meloun obsahuje nejvíce vitaminu C, B4, B5 a B3. V menší míře obsahuje vitamin E, B6, B1, B2, A a B9. Co se týká minerálů, konzumací vodního melounu doplníme tělu potřebný draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo neb zinek.
Vodní meloun obsahuje lykopen
Možná jste nevěděli, že je vodní meloun velmi ceněný pro svůj obsah lykopenu. Lykopen je významné rostlinné barvivo, které dodává zelenině i ovoci červenou barvu. Řadí se ke karotenoidům a naleznete jej také například v šípcích, červeném grapefruitu nebo rajčatech.
Lykopen má velmi pozitivní účinky na zdraví. Je totiž přírodním antioxidantem, který chrání naše tělo před vlivem volných radikálů. Pokud tedy potřebujete posílit imunitu v létě, konzumace je jedna z možných cest, jak podpořit své zdraví. Podrobněji se o prospěšných účincích lykopenu dočtete v této studii.
Konzumujte i jadérka vodního melounu
Rozhodně není nutné utrácet peníze za speciální odrůdy vodních melounů, které jsou bezsemenné. Zkuste pro příště konzumovat vodní meloun i se semínky, nebo jich snězte alespoň trošku. A proč? Jsou totiž zdraví velmi prospěšná. Semínka vodního melounu umožňují transportování esenciálních aminokyselin, například látky zvané arginin, která zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému.
Mimo to jsou semínka vodního melounu také skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tím podporují správnou peristaltiku střev a působí jak proti zácpě, tak průjmu. Dále čtěte: Zbavte se nateklých nohou jednou provždy díky těmto tipům.
Důvody, proč konzumovat meloun každý den
Jak už bylo řečeno na začátku, vodní meloun obsahuje velké množství cenných složek, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty nebo vláknina. Díky tomu má jeho konzumace velmi pozitivní účinky na zdraví člověka:
- Zlepšuje stav očí.
- Hydratuje tělo.
- Snižuje tělesný tuk.
- Jedná se o přírodní diuretikum.
- Snižuje riziko zánětů.
- Zvyšuje imunitu.
- Zlepšuje náladu.
- Zlepšuje fyzický výkon.
- Je dobrý pro kosti.
Zdroj info: Oxford Academic, ndtv.com