Možná i vás trápí vazomotorická rýma. Jak ji odhalit a co může být spouštěčem

 Zdraví 
19. června 2021 09:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud trvá rýma prakticky celý rok, dokáže člověka opravdu potrápit Depositphotos
Lidé běžně znají rýmu spojenou s nachlazením nebo rýmu alergickou. Ne každý ale ví, že existuje i vazomotorická neboli idiopatická rýma. Máme další informace.

Rýma je sice relativně banální onemocnění, ale její projevy mohou být velmi nepříjemné. A pokud trvá rýma prakticky celý rok, dokáže člověka šeredně potrápit. Přitom stačí vědět, jak na to a mnohých komplikací je možné se zbavit.

Jak vzniká vazomotorická rýma

Odborníci v této věci tak trochu tápou. Každý člověk může totiž mít jiný spouštěč vazomotorické neboli idiopatické rýmy. U někoho jde o dráždivé látky z prostředí. Jiný reaguje na počasí, na suchý vzduch, na změnu teplot. Další třeba i na druh a teplotu jídla či nápojů. A dokonce i některé léky mohou způsobit projevy této rýmy, která není způsobena žádnou alergií a také na rozdíl od alergické rýmy má i jiné projevy. Příčinou jejího vzniku mohou být i virové infekce. U osob, které trpí na tuto rýmu prakticky celoročně, pak virové infekce zhoršují příznaky.

Jak poznat vazomotorickou rýmu

Vazomotorická neboli idiopatická rýma se projevuje v různé míře ucpaným nosem, tekutou sekrecí z nosu a přítomností hlenu v krku. Je třeba si uvědomit, že tekutá sekrece nemusí vždy mířit z nosu ven, takže různé zadní rýmy, které stékají do krku a tam dráždí a působí potíže, mohou být také docela typickým projevem tohoto druhu rýmy. U alergické rýmy čekejte spíš výraznější svědění nosu, kýchání, pálení a slzení očí či suché škrábání v krku. Tak můžete oba druhy rýmy rozpoznat a podle toho také volit správnou léčbu.

První pomoc

I když nevíme, co naši rýmu způsobuje, je několik režimových opatření, které můžete udělat i sami. Je vhodné přiměřeně zvlhčovat vzduch v místnosti. Pít dostatek tekutin, nejlépe čisté vody. Smrkat pravidelně, ale ne přehnaně, abyste si nepodráždili sliznice ještě víc. Jak se můžete dočíst i v článku zde, správné smrkání by se měl člověk učit už v raném věku. Můžete si v lékárně též zakoupit konvičku na proplachování nosu a pravidelně každý den provést jeden průplach. Počáteční investice se brzy vrátí, protože pak potřebujete jen vlažnou vodu a obyčejnou kuchyňskou sůl. Jestliže máte pocit, že pro vás proplachovací konvička není vhodná, můžete si zakoupit různé spreje s mořskou vodou, ale konvička je opravdu velmi účinným prostředkem, takže není třeba se jí bát. Jakmile vyzkoušíte, pochopíte.

Jak může pomoci lékař

V rukou lékaře jsou i další možnosti. Existují přípravky do nosu, které obsahují antihistaminika, ale zejména přípravky s kortikosteroidy. Tyto přípravky je třeba užívat přesně podle doporučení lékaře. Lidé většinou chybují buď v tom, že si přípravek ve formě nosního spreje aplikují jen krátce. Mají totiž pocit, že nefunguje. To je dáno tím, že nebylo k dispozici dost času, aby se účinek projevil. Nosní spreje sice mohou účinkovat během 24 hodin, ale většinou se zásadnější výsledky objeví až po týdnu užívání. V případě chronické rýmy spíš po měsíci užívání. „Je třeba edukovat pacienta, aby nosní kortikoidy aplikoval pravidelně, v prvních dnech i bez ohledu na odezvu,“ doporučuje MUDr. Jiří Nevrlka, zabývající se diagnostikou, léčbou a dispenzarizací všech alergických onemocnění a poruch imunity.

Druhou častou chybou je, že lidé překračují doporučené dávky, čímž si způsobí různé komplikace. V případě, že původně nasazený lék nebude mít potřebné účinky, je možné, aby jej lékař při kontrole vyměnil za jiný. Vyladění optimální léčby tak může být sice zdlouhavé, ale výsledkem je zlepšení zdraví a výrazně lepší kvalita života.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008