Při chronických problémech vsaďte na byliny, které mají léčivé schopnosti

 Zdraví 
12. června 2021 08:54 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poradíme vám, jak přírodní cestou vyléčit záněty Depositphotos
Záněty nás můžou pěkně potrápit. Zatímco na akutní potíže se nasazuje krátkodobá cílená léčba, u těch chronických je to komplikovanější. Své zdraví však můžete podpořit užíváním několika bylin, které si se záněty v těle hravě poradí.

Chronické zdravotní potíže mohou být velmi záludné. I když se projevují minimálně, z dlouhodobého hlediska mají na fyzické i psychické zdraví negativní vliv. Vysilují nás, ničí imunitu a mohou vést i k nadváze.

V případě, že nechcete dlouhodobě užívat léky, naskýtá se druhá možnost. Můžete nad svými chronickými záněty vyzrát přírodní cestou, a to díky několika vybraným bylinám, které bojují proti chronickým nemocem.

Kontryhel

Kontryhel je léčivá rostlina, trvalka, kterou v České republice můžeme nalézt na loukách, pastvinách, a ve vlhkých lesích či kolem potoků. Kontryhel se používá nejčastěji v sušené formě, ze které se připravují léčivé nálevy nebo tonika.

A jaké jsou účinky kontryhele? Bylina bojuje proti trávicím, dýchacím i močovým zánětům. Dále podporuje plodnost a zlepšuje pravidelnost menstruačního cyklu. O pozitivních účincích kontryhele na ženský reprodukční systém se můžete dočíst více v této vědecké zahraniční studii.

Sporýš

Na zázračné a afrodiziakální účinky užívání sporýše se věřilo už ve starověkém Egyptě, kde na něj nedali dopustit. Sporýš lékařský, jinak také Verbena officinalis, je ceněný pro své protizánětlivé schopnosti, přičemž zároveň tato bylina tlumí bolest.

Sporýš se tak často využívá na léčení bolavých kloubů nebo na zklidnění žaludku. Navíc detoxikuje a podporuje činnost jater. Není však vhodný pro těhotné ženy. A jak jej užívat? Připravit si můžete voňavý čaj ze sporýše, čerstvé listy lze přidat přímo do salátu nebo si můžete zakoupit mast a aplikovat ji na bolavá místa.

Zlatobýl

Třetí zázračnou bylinou je zlatobýl. Tuto vysokou žlutě kvetoucí trvalku můžete spatřit téměř kdekoli v naší přírodě. Stejně tak se s velkou oblibou sadí do kvetoucích trvalkových záhonů. Mnozí však netuší, jaký poklad na zahradě mají. Zlatobýl je považován za antibakteriálního siláka, jehož největší předností je boj proti zánětům močových cest. Podrobně se tomu věnuje tato odborná studie.

Zlatobýl je po brusinkách druhou nejužívanější bylinou ve formě čaje či v prášcích na akutní záněty močových cest. Dále se užívá při potřebě odvodnění, a také je skvělým pomocníkem v boji s ledvinovými kameny. Dále čtěte: Užijte si pobyt venku bez dotěrného hmyzu díky třem trikům.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod