Aktivita klíšťat roste. Borelióza znamená velké nebezpečí, rozpoznejte příznaky včas

 Zdraví 
29. května 2021 08:14 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klíšťata přenášejí několik nebezpečných nemocí Pixabay
Aktivita klíšťat roste a s tím roste i pravděpodobnost nákazy některou z nemocí, kterou přenášejí. Jednou z nich je i borelióza. Máme další informace.

Lymská borelióza je infekční nemoc přenášená klíšťaty. Jejími původci jsou bakterie, které patří mezi spirochety. Nemoc je léčitelná, ale pokud se promešká správná chvíle, může vám hodně zkomplikovat život.

První příznaky

Po přisátí klíštěte je obvyklé, že se objeví svědivá skvrnka. Pokud se ale s odstupem několika dní či dokonce týdnů skvrna výrazně zvětší, zřetelně ohraničí, zarudne či uvnitř vybledne, je pravděpodobné, že se děje něco nepatřičného. Proto je důležité si pamatovat místa přisátí klíštěte a sledovat případné změny. Někdy se ovšem může skvrna objevit i jinde. Jestliže v této fázi navštívíte lékaře, je vše na dobré cestě. S návštěvou proto neotálejte. Skvrna má často přes pět centimetrů. Problémem je, že se zhruba v polovině případů tento příznak neobjeví a nemoc může probíhat skrytě. Je ovšem také možnost, že i když je klíště infikované, vaše imunita je tak velká, že se nemoc ani nerozvine.

Příznaky druhé fáze

Jestliže se nemoc rozvíjí, dostane se po několika týdnech do druhé fáze, která připomíná chřipku. Budete mít různé příznaky virózy, tedy teplotu, zimnici, bolest v krku, tlak v zátylku, bolesti svalů a kloubů. Co mít nebudete, je rýma či kašel. Je dobré si nezaměnit tyto příznaky s chřipkou či dnes i s covidem, který také probíhá obvykle bez rýmy. Návštěva lékaře v této fázi je také zárukou velké naděje na vyléčení.

Chronické onemocnění

Další vyhlídky bohužel tak skvělé nejsou. Jestliže nebudete léčit nemoc, ta napadne tělo. Vybírá si různé orgány. Srdce, mozek, klouby. Může způsobit chronický zánět mozku, zapříčinit rozvoj autoimunitních nemocí. Obvyklý je únavový syndrom a dokonce se uvažuje i o riziku rozvoje roztroušené sklerózy. U každého člověka nemoc probíhá jinak. Někdo trpí srdeční arytmií, jiný má střevní obtíže, u dalšího dochází k obrně lícního nervu.

Léčba

Jestliže si problému všimnete včas, je léčba poměrně jednoduchá. Protože jde o bakterie, platí na ně antibiotika. V prvních fázích postačí dva týdny užívání předepsaných dávek a mělo by být vše v pořádku. Proti nemoci zatím neexistuje žádné očkování, takže je nejlepší prevence, která zahrnuje i celkové posilování imunitního systému, aby byla šance, že se vaše tělo uchrání i před nemocí se skrytými příznaky. Zdravá strava, dostatek vitaminů, odpočinek, relaxace, spánek. To všechno pomůže. A sledujte místa, kam se vám přisálo klíště. V případě jakýchkoli nejistot jděte okamžitě k lékaři. Když pomineme samotnou skvrnu, lze nemoc zjistit i pomocí protilátek, které se v krvi objevují asi tři až šest týdnů po přisátí klíštěte. V té době má proto smysl provést vyšetření z krve. O další z nemocí, kterou klíšťata přenášejí, si přečtěte třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod