Nasbírejte si mladé smrkové výhonky. Využijete je v kuchyni i k léčebným účelům

 Zdraví 
23. května 2021 11:15 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poradíme vám, jak a k čemu smrkové výhonky použít Depositphotos
Mladé výhonky ze smrků jsou přírodním zázrakem. Jsou doslova nabité vitaminem C, léčí kašel a revma. Navíc, se skvěle hodí k masitým pokrmům ve formě koření nebo džemu.

Květen je ideálním měsícem pro sbírání mladých výkonů ze smrkových stromů. Sbírejte co nejmenší výhonky, maximálně do velikosti 5 cm. Při sběru buďte opatrní, abyste strom zbytečně neponičili nebo nepolámali. Použijte například nůžky. Z každého stromu nasbírejte pouze pár výhonků.

Při jejich sběru jděte hlouběji do lesa, nesbírejte výhonky u silnic, neboť je známo, že stromy pohlcují nečistoty z okolí. Jakmile tyto světle zelené konce větviček nasbíráte, co nejrychleji je zpracujte nebo část zamrazte.

Léčebné účinky mladých smrkových výhonů

Už v dávné minulosti se jehličí i šišky ze smrku využívaly k léčení, a to například k hojení ran, tlumení silné rýmy nebo při zažívacích problémech.

Pro léčení je stěžejní silice, kterou smrkové stromy obsahují. Tato silice má silně protizánětlivé a dezinfekční účinky. Díky tomu potlačuje záněty horních cest dýchacích, tlumí kašel, je schopna zmírnit revma nebo svalové bolesti. Vzhledem k tomu, že silice také obsahuje velmi vysoké množství vitaminu C i antioxidantů, posiluje imunitu.

Sirup na kašel i posílení imunity

Asi nejčastějším využitím smrkových výhonků je výroba sirupu. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Potřebovat budete omyté a osušené mladé výhonky, cukr (bílý nebo třtinový) a citron.

Postup je následující. Na dno zavařovací sklenice nasypejte trochu cukru. Na to naskládejte první vrstvu výhonků a zasypejte zhruba stejně vysokou vrstvou cukru. Na něj položte dvě kolečka citronů. Takto postupujte, až je sklenice plná. Sklenici dobře zašroubujte a nechte louhovat alespoň 3 týdny.

Lahodný džem či marmeláda

Marmeláda ze smrkových výhonků má výraznou lehce natrpklou chuť. Můžete ji použít jako koření, dip nebo dochucovadlo šlehačkových či máslových krémů. Skvěle si rozumí také s výběrovými sýry.

Na tuto marmeládu budete potřebovat cca kilo smrkových výhonků, 400 gramů cukru, želírovací prostředek tři ku jedné a 200 ml citronové šťávy. Postupujte následovně. Odeberte větší hrst výhonků na později. Ostatní výhonky dejte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a povařte cca 3 minuty. Poté nechte louhovat asi 5 minut. Vodu slijte a smrčky nechte v hrnci vychladnout. Následně výhonky rozmixujte a poté přidejte i ty zbývající, co jste si nechali bokem. Přidejte želírovací prostředek a postupujte podle jeho návodu.

Další využití mladých smrkových výhonků

Kromě sirupu a marmelády se smrkové výhonky přidávají do koupele, kdy pomáhají na bolest kloubů a působí protizánětlivě. Navíc uvolňují svaly. Nebojte se ze smrkových výhonků udělat také čaj. Zde však použijte skutečně ty nejmenší smrkové výhonky. Dále čtěte: Přehledně: Typy vakcín proti nemoci covid-19 a jejich účinnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008