Důvody, proč se vám opožďuje menstruace, i když nejste těhotná

 Zdraví 
11. května 2021 14:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Opožděná menstruace může poukazovat na některé zdravotní potíže Depositphotos
Zpozdila se vám menstruace, ale nevíte proč? Absenci periody způsobuje těhotenství. Pokud jste se však přesvědčila o tom, že přírůstek do rodiny neočekáváte, může se jednat o nějaký problém. Zjistěte, co může stát za zpožděním menstruace.

V životě ženy se vyskytují pouze dvě období, kdy se nepravidelný cyklus považuje za normální. Při příchodu první menstruace a během menopauzy. Většina žen, která ještě neprochází klimakteriem, má obvykle menstruaci každých 28 dní. Zdravý menstruační cyklus se může pohybovat i v rozmezí 21 do 35 dnů. Pokud vaše menstruace nespadá do tohoto rozhraní nebo každý měsíc přichází jindy, může se to dít z následujících důvodů.

Kolísání hmotnosti

Kolísání váhy bývá velmi častým důvodem, proč mají ženy nepravidelnou menstruaci. Platí to pro nadměrnou ztrátu hmotnosti, ale i rapidní nárůst kilogramů. „Index tělesné hmotnosti s hodnotou pod 20 vytváří v mozku režim hladovění. Proto některé opravdu hubené atletky nemenstruují. Podváha totiž nevytváří příznivé podmínky pro otěhotnění,“ vysvětluje gynekoložka Wendy McDonald. Výrazná ztráta hmotnosti může zastavit produkci hormonů, které regulují funkci vaječníků. Stejně jako nízká hmotnost může způsobit hormonální změny, podobně funguje i nadváha až obezita.

Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků je stav, kdy ženské tělo produkuje více mužského hormonu androgenu. V důsledku hormonální nerovnováhy se na vaječnících tvoří cysty a dochází k nepravidelné ovulaci nebo jejímu úplnému zastavení a také nepřítomnosti menstruace.

Mezi další příznaky patří přibývání na váze a nadměrný růst ochlupení. Ale i bez těchto příznaků nelze syndrom polycystických vaječníků vyloučit. „Existují ženy, které netrpí nadváhou a nadměrným růstem ochlupení, ale provází je nepravidelné cykly. A ultrazvuk ukáže, že mají nadměrné množství folikulů,“ říká gynekoložka Anuja Vyas.

Onemocnění štítné žlázy

Zvýšená nebo snížená funkce štítné žlázy může být další příčinou nepravidelné menstruace. Hormonální nerovnováha se projevuje sníženou nebo naopak zvýšenou produkcí hormonů. Potíže se štítnou žlázou lze obvykle léčit léky. Po léčbě se vaše menstruace pravděpodobně vrátí do normálu.

Stres

Pokud lékař veškeré zdravotní potíže vyloučí, další možnou příčinou nepravidelné menstruace může být stres. Emoční tíseň může ovlivnit oblast mozku, která řídí hypofýzu. A ta reguluje hormony, které stimulují vaječníky. Měly byste si však uvědomit, že každá žena prožívá stres odlišně, takže jeho účinek na menstruační cyklus je velmi subjektivní. Dále čtěte: Co nejvíce trápí ženy po porodu a jak své tělo dostat rychle do formy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod