Tělo nám umí dát jasně najevo, že mu chybí hořčík. Pokud je to váš problém, minerál rychle doplňte

 Zdraví 
06. května 2021 08:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hořčík je obsažen v mnoha potravinách Depositphotos
Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle, přesto podle odborných studií chyybí třetině české populace. Nedostatek hořčíku dává tělo najevo hned několika signály. Pokud je zaregistrujete, určitě je dobré organismu minerál dodat.

Hořčík má v lidském těle velmi důležitou roli. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organismu, a výčet jeho přínosů je tak hodně dlouhý. Přesto, že je hořčík relativně dobře dostupný, hodně Čechů trpí jeho nedostatkem. Jak uvádí Evropská komise, hořčík přispívá ke:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení správného stavu zubů a kostí
  • energetickému metabolismu
  • elektrolytické rovnováze
  • podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin

Nejčastější projevy nedostatku hořčíku

Hořčík obsahuje celá řada potravin. Jenže obsah hořčíku v potravinách se snižuje, například vinou intenzivního zemědělství a nedostatkem hořčíku v půdě, odkud si ho berou rostliny. Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách. Jak tedy poznáte, že vaše tělo má hořčíku nedostatek? Zde jsou nejčastější symptomy deficitu magnesia:

Špatný psychický stav

Hořčík má vliv na uvolnění svalů a úzce souvisí i s psychickým zdravím člověka. Při jeho deficitu se mohou vyskytovat pocity úzkosti, změny osobnosti, migrény a bolesti hlavy, deprese a podobně.

Svalové křeče

Svalové záškuby, třes a křeče jsou jedním z důležitých signálů nedostatku hořčíku. V některých závažných případech může extrémní nedostatek hořčíku vyvolat i epileptický záchvat.

Osteoporóza

Toto onemocnění se projevuje ubýváním množství kostní hmoty a poruchami složení kostí. Mezi základní spouštěče osteoporózy patří právě nedostatek hořčíku. Při deficitu hořčíku se totiž snižuje i obsah vápníku v krvi. Přitom vápník je pro kosti nenahraditelný.

Únava a slabost

Při velkém deficitu hořčíku v těle se mohou dostavit silné pocity únavy, spánku a slabosti. Nejde o žádnou jednodenní únavu, ale o dlouhodobější problém.

Vysoký krevní tlak

Nedostatek hořčíku v těle určitě není největším důvodem, proč mají lidé problémy s vysokým krevním tlakem, ale rozhodně s ním souvisí. A pokud tělu dodáváte dostatek tohoto minerálu, pomůže vám to vysoký tlak snížit.

Astma

Astmatici mají obvykle nižší hladinu hořčíku v krvi než zdraví lidé. Nedostatek hořčíku může zhoršovat projevy astmatu. Nicméně je pravdou, že role hořčíku v léčbě a prevenci astmatu ještě není dostatečně prozkoumána.

Potraviny bohaté na hořčík

Hořčík můžete do těla dostat pomocí různých preparátů, ať už v podobě tablet nebo nápojů. Vyplatí se také do jídelníčku zařadit tyto potraviny:

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod