Vyvarujte se při běhu těchto chyb. Nezhubnete a ublížíte si

 Zdraví 
21. dubna 2021 17:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běh je úžasný způsob, jak zhubnout a vyčistit si hlavu Pixabay
Jarní počasí i zavřená fitness centra láká stále více lidí k běhání. Jenomže při této aktivitě se dá napáchat celá řada chyb, kvůli nimž si můžete vážně ublížit.

Běhání je skvělá forma, jak se rychle dostat do formy a shodit také nějaká ta přebytečná kila. Navíc je to sport, který je prakticky zdarma. Jediné, co potřebujete, jsou kvalitní boty a sportovní oblečení. V neposlední řadě také chuť jít běhat. Aby bylo vaše snažení ale opravdu účinné a dělali jste pokroky, je potřeba se vyvarovat několika chyb, které dělají nejenom začátečníci, ale také pokročilí. Které to jsou?

 Volba terénu

Cyklostezka je sice skvělé místo pro vaše tréninky, ale rozhodně ne pro váš pohybový aparát. Otřesy, které vznikají při dopadu nohy na podložku, se totiž v budoucnu mohou odrazit právě na vaší páteři nebo kloubech dolních končetin. Proto byste měli dbát nejenom na opravdu kvalitní běžeckou obuv, ale vybírat si pokud možno také měkčí terén, trávu nebo nezpevněné cesty. 

Špatný styl

To, co vám může nejvíce uškodit, to je špatný došlap. Spousta lidí dopadá na patu, proto dochází často k bolestem právě v oblasti paty, ale také v koleni. A ani dopad na špičku není v pořádku. Pokud při běhu nepokládáme i patu, nemá lýtkový sval žádný čas na uvolnění, což může chronicky vést k ostruhám na patě nebo až k ruptuře Achillovy šlachy. Správně ja to tak, že první kontakt je přes špičku více k malíkové straně a postupně se pokládá na celou špičku a na patu. Tělo by mělo být v mírném náklonu a ruce uvolněné, rozhodně ne křečovitě přitažené k hrudníku.

Kochat se okolím

Na jarní přírodu je sice úžasný pohled, ale pokud se kocháte pohledem do dálky, opět si škodíte. Dochází k záklonu, krční páteř je potom značně přetěžovaná a bolestivá, což může způsobovat až migrény. Hlava by tedy měla být přirozeně v prodloužení páteře. Takže v konečném důsledku byste se měli dívat dva až tři metry před sebe – ne dál.

Přehnané cíle 

Spousta začátečníků to doslova "přepálí" a hned napoprvé se snaží uběhnout pět a více kilometrů. Obvykle takový výkon končí vyčerpaností a bolavým tělem. Výsledek? Nechuť jít si znova zaběhat. Ze začátku stačí jít svižnou chůzí a tu postupně zrychlovat a nebo dát si tzv. indiánský běh, tedy střídat chůzi a běh. A postupně chůzi proměnit v plynulý běh. Se vzrůstající kondicí byste pak měli natahovat i vzdálenosti. 

Naostro a bez strečinku

Před každým tréninkem by mělo být nejenom zahřátí, ale také protažení. Pokud tedy jdete běhat a hned doslova běžíte, vaše svaly opravdu trpí a můžete jim ublížit. Před výkonem byste proto měli svaly zahřát například běžeckou abecedou nebo skákáním přes švihadlo, díky němuž můžete ještě rychleji zhubnout. Více na toto téma jsme psali zde. Na závěr každého tréninku by měl následovat statický strečink rukou i nohou. Nedostatečný strečink na konci běhu však vede ke zkrácení šlach a může být i zdrojem bolestí zad či jiných oblastí v těle.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47