Je losos opravdu zdravý? Odpověď je složitější

 Zdraví 
20. dubna 2021 11:28 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kvalita lososů se značně liší Pixabay
Asi každý dotázaný by odpověděl ano. Losos je považován za jednu z nejzdravějších ryb. Odpověď je ve skutečnosti poněkud složitější.

Ze všech stran se na nás tlačí články o zdravotních přínosech konzumace lososího masa. I my si zde podobný přehled uděláme. Ale je dobré vědět i o možných rizicích.

Není losos jako losos

Nejde ani tolik o to, že existují různé druhy lososů, jako spíš to, že jsou lososi chovaní na farmách a lososi z volného odchytu. Mezi těmito druhy je propastný rozdíl ve kvalitě. Je to něco podobného, jako je rozdíl hovězího z velkochovu a hovězího z biofarmy. Hlavními problémy lososů z farem je použití antibiotik a různých dalších chemikálií na hubení škůdců, například na hubení mořské vši. Také krmivo může obsahovat nebezpečné polychlorované bifenyly. Ty se ukládají v tucích a ty potom konzumujeme, takže se pro změnu ukládají v tucích našich. Rozhodně nejde o nic pozitivního a příliš častá konzumace takového lososa by mohla vést spíš k poškození zdraví. Vedle toho srovnání hladiny různých účinných látek nedává až tak velký smysl. Ryba z farmy má sice o něco méně omega-3 mastných kyselin, ale mnohem horší je, že má výrazně vyšší obsahy toxických látek.

Čím divoký losos prospívá

Je proto potřeba se při konzumaci soustředit na lososa z volné přírody. Můžete využít i lososa z biofarmy. Tam budou uplatněny poměrně vysoké nároky na kvalitu, takže takové maso je bez problémů. Občasná konzumace lososa z farmy vám zle neudělá, ale pokud byste se chtěli na lososa soustředit a konzumovali jeho maso často, tedy třeba dvakrát týdně, byla by jeho konzumace vysloveně nebezpečná. Oproti tomu lososa z volného odchytu byste mohli jíst třeba denně, obzvlášť pokud by byl z čistších oblastí Aljašky.

Zjednodušeně řečeno – losos je velmi zdravý, jestliže mluvíme o lososovi z volného moře. Jakmile jde o lososa z farmy, měli bychom zbystřit a raději nebrat. Divoký losos obsahuje především hodně omega-3 mastných kyselin. Snižuje tedy zánět v těle, zlepšuje se fungování cév. Poskytuje našemu tělu zdravé bílkoviny. Je zdrojem vitaminů řady B, která nám zoufale chybí a nedostatek těchto vitaminů má za následek mnohé nemoci. Zejména se tento nedostatek podílí na vzniku kardiovaskulárních onemocnění, vede ke špatnému fungování mozku a k rozvoji zánětu. Losos obsahuje i potřebný vitamin D. Více o tomto vitaminu si přečtěte v článku zde. Lososí maso je dobrým zdrojem draslíku, což pomáhá držet na uzdě krevní tlak. Krevní tlak v mezích brání předčasnému vzniku infarktu či mrtvice. Losos má v sobě hodně selenu. To nám pomáhá hlavně proti rakovině a špatné funkci štítné žlázy. Losos obsahuje antioxidant, který snižuje zlý cholesterol. Losos z volné přírody je vhodný i při dietách. Naopak losos z farem může mít za vinu přibírání na váze.

Jak konzumovat

Opravdu kvalitního lososa se tedy nemusíme bát. Naopak je skutečně velmi zdravý. Jeho konzumace je přínosnější než konzumace různých doplňků stravy, které jsou vyrobeny z lososů z farem. Aby byl vliv konzumace lososího masa zřetelný, měli bychom sníst dvakrát týdně stogramovou porci. Rybí maso se vždy upravuje krátce. Doporučujeme třeba rychlou přípravu na pánvi, kdy smažíme na olivovém oleji s máslem. Lososa můžeme zakápnout před smažením citronem. Osolíme, lehce opepříme a restujeme pět minut z každé strany. Do oleje dámo pro lahodnou příchuť snítku rozmarýnu. Podobná je i příprava v troubě. Z lososa si můžete připravit i tatarák. Postup je stejný jako u klasického tataráku z hovězího. Výhodou je, že si losos uchová všechny aktivní látky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod