Podpořte svou imunitu cíleně dýcháním. Naučte se jednoduchý postup a upevněte své zdraví

 Zdraví 
22. dubna 2021 10:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy si důležitost dechu uvědomíme až pozdě Pixabay
Imunitu zvyšují vitaminy, pohyb, zdravá strava, málo stresu a dostatek spánku. Ale že by také dýchání? Ano, nejrůznější dýchací techniky se mezi lidmi praktikují již dávno. V současnosti je ale vědecky potvrzeno, že člověk může svým dechem ovlivnit biochemické reakce v těle.

Pokud se naučíte jednoduchý postup, můžete upevnit své zdraví.

Dýchání podle Wima Hofa

Základem dýchání, které je zacíleno na zlepšení zdraví, je dýchání podle Wima Hofa. Tento nizozemský otužilec a držitel mnoha zajímavých rekordů začlenil právě silné prokysličení organismu mezi techniky, kterými upevňuje své zdraví a startuje i schopnost organismu akceptovat chlad. Jeho styl dýchání je ale možný provozovat samostatně, tedy není závislý na tom, zda se také otužujeme. Bylo formou pokusů prokázáno, že lze pomocí dýchacích technik zahnat nastupující nemoc. Konkrétně jde o experiment, při němž Wim Hof čelil injekci bakterie E.coli. Po nařčení, že jde o jeho zvláštní schopnosti, byl experiment zopakován na skupině studentů, kteří se rozdělili na dvě části. Jedna z nich se týden připravovala pomocí dechových cvičení a druhá byla skupinou kontrolní a žádné cvičení nedělala. Právě tato kontrolní skupina pak pocítila náraz nemoci, zatímco skupina, která uplatnila naučené dechové postupy, zůstala v pořádku.

Jak dýchat

Dechové cvičení, které vychází z techniky Wima Hofa, je jednoduché a snadno jej může aplikovat každý doma nebo i na místech dovolené či někde na návštěvě. Základem je si najít klidnou pozici, ve které nehrozí žádné zranění pro případ, že by se vám zatočila hlava. Můžete ležet nebo sedět, záleží jen na vás. Obvyklý postup je, že se dechové cvičení skládá ze tří až čtyř shodných částí. Jednu sestavu tedy opakujete několikrát po sobě. Pokud byste cítili něco nepříjemného, můžete kdykoli přestat. A i u tohoto cvičení platí to, co i v mnoha jiných případech – nesnažte se lámat rekordy. Stačí to přesně tak, jak to je. Síla je v pravidelnosti.

Jedna sestava se skládá z třiceti hlubokých nádechů a výdechů. Dýcháme zhluboka a v solidním tempu, ale nikoli zbrkle či násilně. Po třicátém nádechu a výdechu se nadechneme ještě jednou, následně vydechneme a ve výdechu zadržíme dech na jednu až dvě minuty. Opět netrhejte rekordy, jakmile ucítíte potřebu se nadechnout, nadechněte se. Možná ale budete překvapeni, jak dlouho bez dechu vydržíte. Je to způsobeno tím, že je v krvi a v buňkách dostatek kyslíku, takže tělo nepotřebuje jeho další přísun. Pak se nadechněte a zadržte dech v nádechu na patnáct vteřin. Můžete přitom jemně stačit svaly v oblasti pánve. Jak už bylo řečeno, postup opakujte.

Zdravotní benefity

Už jsme naznačili, že tímto postupem dochází k posílení vaší imunity. Zvyšuje se obsah kyslíku v krvi a snižuje obsah oxidu uhličitého. Mění se pH krve, krev se stává zásaditější. Současně se ale potlačuje zánět v těle, což je příčinou mnoha zdravotních obtíží, které nám komplikují život. Aniž si to uvědomujeme, může nám skrytý zánět způsobit řadu nepříjemných chorob počínaje cukrovkou přes revmatickou artritidu, lupus, Alzheimerovu chorobu, různá autoimunitní onemocnění, deprese či nemoci srdce a cév. Náš imunitní systém neustále bojuje s vnitřním zánětem a bývá už vyčerpaný a neschopný správného zásahu. To se ale díky správnému dýchání může změnit. A pochopitelně neuškodí, jestliže svou imunitu podpoříte i jinak. Více o tom třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008