Jak zvládnout očkování proti covidu a co byste měli vědět

 Zdraví 
27. dubna 2021 07:55 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je dobré být připraven na reakce po očkování Pixabay
V současnosti jsou někteří již šťastně naočkovaní, ale mnozí na očkování teprve čekají. Jak postupovat, abyste vše zvládli? Máme dobré informace.

Očkování proti covidu se považuje za základní způsob, jak se vyhnout nákaze, a hlavně jak znovuotevřít společnost a ekonomiku. Státy, které jsou v očkování úspěšné, například Izrael a Velká Británie, mohutně rozvolňují. Nač se má zájemce o očkování připravit? Poradíme.

Potřebné dokumenty a informace

Když půjdete na očkování, velmi si usnadníte život, pokud budete mít připravené potřebné dokumenty. Potřebujete jednak kartičku pojišťovny, ale hlavně dotazník před očkováním a informovaný souhlas s očkováním. Oba dokumenty v různých variantách jsou na internetu dostupné. Pokud si je stáhnete, vyplníte a podepíšete, urychlíte práci zdravotníkům a sami sobě zkrátíte dobu čekání.

Jestliže doprovázíte na očkování staršího člověka, usnadníte tak jeho pobyt v očkovacím centru. Vždy se tedy zajímejte o to, jaké informace vaše očkovací centrum nabízí a jaké materiály požaduje. Není také od věci se přeptat na obvyklý postup na daném místě někoho, kdo už na očkování byl. Běžný postup je se nejprve registrovat a pak čekat na zavolání. Po očkování pak čekáte minimálně 15 minut, ale raději 30 minut na objevení případné alergické reakce. Na některých místech je ale více registrací, takže nemusíte čekat u té první, na kterou narazíte. Právě zde velmi pomůže zkušenost někoho, kdo se už očkoval.

Jak se chovat před očkováním

Už před očkováním byste se měli vyhýbat pití alkoholu. Platí totiž to, co připomíná Státní zdravotní ústav (SZÚ) obecně ve vztahu mezi alkoholem a onemocněním covid-19. Obzvlášť pití většího množství může způsobit omezení tvorby protilátek, což je samozřejmě obrovská škoda. Je naopak vhodné si pořádně odpočinout. Na očkování určitě nechoďte na lačno. Nevíte, jak právě váš organismus bude reagovat, takže trochu jídla s přiměřeným odstupem od očkování není vůbec špatný nápad. Předejdete případným pocitům slabosti či nebezpečí omdlení. To je důležité zvlášť u starších lidí. Už před očkováním dbejte na pitný režim. Nemusíte se prolévat vodou, ale dopřejte si čaj nebo minerálku, aby vaše tělo nestrádalo. Protože se očkování dává do ramene, vezměte si vhodné oblečení, které umožní snadno rameno obnažit. Tričko či košile nebo halenka s krátkým rukávem mohou být výhodou.

Jak se chovat po očkování

O čekání na případnou alergickou reakci jsme již psali. Jestliže ucítíte nějaké neobvyklé vjemy, určitě to zdravotníkům sdělte. Až budete doma, vyhýbejte se alkoholu. Uvádějí se různé lhůty, ale pokud nebudete nic pít alespoň dva týdny, bude to určitě dobře. Naopak pijte dost tekutin. Počítejte s reakcí, která může být různá. Záleží i na konkrétní očkovací látce. Lidé často mají bolesti hlavy. Někdy se dostaví slabost, bolest celého těla, únava. Můžete mít sucho v ústech. Někdo má teplotu nebo dokonce horečku. Počítejte s tím, že minimálně dva dny budete muset zásadně zvolnit a hodně odpočívat.

Jestliže chodíte do zaměstnání, plánujte si očkování raději před víkendem, abyste se během volných dnů dali dohromady. Pokud se musíte očkovat v týdnu, jděte na očkování odpoledne a následující den si určitě vezměte volno. Nechte tělo vytvářet protilátky. Sledujte také, zda se u vás neprojeví některé příznaky, které jsme popsali v článku zde. Při projevu příznaků okamžitě kontaktujte záchrannou službu. Některé další odpovědi ohledně očkování najdete i na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve