Dejte si pozor na „tichý“ reflux. Je nenápadný, ale přesto škodlivý

 Zdraví 
09. května 2021 11:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přejídání a nevhodná strava jsou hlavní příčiny refluxu Pixabay
Mnozí slyšeli o refluxu. Hodně lidí jím trpí. Ale mnoho lidí si neuvědomuje, že existují formy refluxu, které mohou působit nenápadně, ale přesto škodí. Máme další informace.

U tichého či němého refluxu chybí některé typické příznaky. Přesto však škodí a lidé, kteří jím trpí, přicházejí až s rozvinutými obtížemi, takže je léčba potom náročnější.

Co je reflux

Reflux je stav, kdy dolní jícnový svěrač a zevní svěrač bránice nefungují řádně a obsah žaludku se dostává do jícnu. Vzhledem k obsahu kyselin a trávicího enzymu pepsinu dochází k poškození sliznice jícnu. Když nefunguje ani horní jícnový svěrač, dostává se refluxát až do úst či dýchacích cest. Pak mluvíme o mimojícnové refluxní chorobě. Tato oblast je velmi citlivá, takže pro poškození stačí i menší množství refluxátu. Reflux zde má na svědomí i rozvoj různých dýchacích chorob, jak píše ve své habilitační práci i MUDr. Pavol Zeleník. Práci si můžete přečíst zde.

Příznaky

Typické příznaky klasického refluxu jsou pálení žáhy, zatékání obsahu žaludku do jícnu a do úst, obtížné polykání, bolest při polykání, pocit cizího tělesa v krku, bolest na hrudi či bolest v nadbřišku. Někdo také nadměrně sliní. Objevuje se i nevolnost a zvracení. U tichého refluxu někdy docela chybí pálení žáhy či bolest při polykání. Jestliže obsah žaludku proniká až do oblasti úst, rozvíjí se často chronická bolest v krku. Typický je také noční kašel, pocit zahlenění, potřeba odkašlávání, pálení jazyka, zápach z úst či poruchy srdečního rytmu. Bolesti se mohou objevit i v oblasti uší. U dětí se často objevuje zánět středního ucha.

Léčba

Jestliže máte výše uvedené potíže, rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře. Kvalitní vyšetření a předepsání účinných léků může rychle ulevit od obtíží. Někdy je ale léčba i pod dohledem odborníka dlouhodobá. Nemoc bývá úporná a často se vrací. Ne vždy se podaří najít příčinu. Alternativní medicína zde hovoří o překyselení organismu. Ale každopádně je třeba myslet i na nevhodné složení stravy, přejídání a určitě je velkým nepřítelem všech pacientů s refluxem kouření či pití alkoholu. Vedle léčby stanovené lékařem, která může zahrnovat i chirurgický zákrok, je proto třeba nasadit i určitá režimová opatření.

Domácí léčba

Následující doporučení mohou v některých případech významně pomoci. Každý člověk je ale jiný, takže je vhodné najít řešení pro svůj organismus. Nekouřit a nepít. Dva kroky k nápravě. Máte-li nadváhu, určitě redukujte svou hmotnost. Je vhodné jíst hodně zeleniny a přiměřené množství ovoce. Určitě ubrat příjem masa, obzvlášť uzených výrobků, a jíst i méně mléčných výrobků. Některým lidem velmi škodí jogurty, zejména ty slazené. Snížit obsah cukru v potravě je též velmi žádoucí. Doporučuje se vyloučit i kávu, černý čaj, ale také mátový čaj. Některým velmi zabírá nízkosacharidová dieta. Doporučuje se dostatečný příjem vody. Někomu vadí cibule či česnek. Jinému paprika. Někdo naprosto nemůže citrusy. Někteří lidé mají potíže v návaznosti na nesnášenlivost na lepek. Určitě jezte několik hodin předtím, než jdete spát. U osob s refluxem se mluví i o čtyřech hodinách. Také se doporučuje spát v nakloněné poloze. Nestačí ale mít pod hlavou víc polštářů. Buď je vhodné zakoupit polohovací postel nebo zvýšit polohu noh postele u hlavy o patnáct centimetrů. Jezte menší porce, tím se může zlepšit fungování svalstva odpovědného za uzavírání jícnu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008