Co odhalí některé sny o vašem zdraví

 Zdraví 
11. května 2021 12:37 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Noční můry se spojují se srdečními chorobami a syndromem spánkové apnoe Depositphotos
Sny jsou fascinující. Někdy si je po probuzení pamatujeme a jindy ne. Rozklíčovat co znamenají, není jednoduché. Příběhy ve snech nelze brát doslovně, ale lze je interpretovat vzhledem k tomu, co aktuálně prožíváte. Z několika výzkumů vyplynulo, že určité druhy snů mohou odhalit některé fyzické i psychické neduhy. Zjistěte, co o vás prozradí snění o násilí nebo noční můry.

Přemýšleli jste někdy, proč sníme? „Sny jsou způsob, jakým mozek začleňuje vzpomínky, řeší problémy a zachází s emocemi,“ řekla průkopnice klinické medicíny spánku a psychologické vědy o spánku Rosalind Cartwright. Zatímco snění je důležitou funkcí, která podporuje paměť a duševní zdraví, sny mohou poukazovat na některé zdravotní problémy, které si žádají vaši pozornost.

Noční můry

Nic horšího než se probudit z noční můry ve studeném potu s rychlým bušením srdce na emoční rovině nejspíš nelze prožít. Čas od času se to nejspíš stane každému. Pokud však noční můry zažíváte v jednu chvíli často, mozek vás upozorňuje na to, že s vámi není vše v pořádku.

Jedna studie dokazuje, že noční můry mohou být spojené se srdeční chorobou. Přečíst si ji můžete zde. Srdeční onemocnění může snížit příjem kyslíku, který proniká do mozku, což může noční můru vyvolat. A nepravidelný srdeční rytmus zvyšuje riziko vzniku nočních můr také.

Další možnou příčinou nočních můr bývá syndrom spánkové apnoe. Jde o vážnou nemoc. Pacient ve spánku dýchá mělce a na chvíli i může přestat dýchat úplně, takže mozek nemá dostatečný přísun kyslíku. „Někteří pacienti se spánkovou apnoí mají děsivé sny o utonutí nebo udušení,“ potvrdil neurolog William Kohler.

Sny o násilí

Zdá se vám často o snech, kde probíhá násilí? Můžete ho páchat vy nebo někdo jiný. Někdy se stává, že se ve snu útoku nezúčastníte, ale jste pouhým pozorovatelem. Snění o násilí může značit počátek Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby, což však nemusí být vždy pravidlem.

Na psychologické rovině mohou sny o útoku naznačovat pocit ztráty kontroly nad svým životem a vnitřní rozpolcenost. Sny plné útoků a násilí obvykle neznamenají, že chcete ublížit sobě nebo ostatním, ale může jít o váš vlastní nevyřešený vnitřní konflikt.

Předčasné probuzení ze snu

„Sny, které vás brzy probudí, varují před psychickými potížemi, jako je úzkost nebo deprese,“ říká neurolog Jim Horne. Lidé s depresemi nebo úzkostmi vstupují během spánku do fáze REM poměrně brzy. Další příčinou předčasného probuzení ze snu může být i silné pálení žáhy, které se objeví, když jíte těsně před spaním. Přečtěte si také, co jíst, když vás trápí nafouklé břicho.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve