Má smysl pořídit si zelený ječmen, nebo je to jen velká bublina?

 Zdraví 
16. května 2021 15:15 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
O účincích zeleného ječmene se vedou vášnivé spory Depositphotos
Zelený ječmen je na trhu již řadu let. Má ale smysl si jej pořídit, nebo je to jen velká bublina či dokonce podvod? Máme podrobnější informace.

Zelený ječmen od renomovaného výrobce pořídíte zhruba za 1150 Kč za balení 300 gramů. Balení sice vydrží snad i dva měsíce, ale rozhodně nejde o nic levného. Vyplatí se?

Co slibují výrobci

Výrobci zeleného ječmene slibují hory doly. Sklízí se nedozrálý ječmen, který se zbavuje tekutiny, suší a mění na prášek. Řadí se mezi superpotraviny. Obsahuje vitaminy řady B, vitamin C, draslík, vápník, měď, železo, fosfor a hořčík. Samozřejmě zde najdeme vlákninu, cholin, chlorofyl a betakaroten. Obsahuje také 17 z 20 základních aminokyselin. Vzhledem k tomu, že všechny jmenované vitaminy a minerály potřebujeme, výrobci označují produkt jako velmi zdravý. A ačkoliv neexistují žádné konkrétní studie prováděné přímo na produktech na bázi ječmene, určitě se nedá říct, že by zdravému člověku mohly látky přijímané s ječmenem škodit. Logické je možné zvýšení imunitní odpovědi, omezení vlivu volných radikálů díky antioxidantům. Rovněž doplnění minerálních látek je pro většinu lidí potřebné, na pozoru by se měli ovšem mít lidé s nemocnými ledvinami. Také lidé užívající léky na ředění krve by ječmen užívat neměli. Přítomná vláknina nepochybně zlepší zažívání. Kombinace přítomných látek může mít pozitivní vliv na různé kožní nemoci. Výrobci slibují ovšem i působení proti rakovině, možnost otěhotnět a další řešení zdravotních obtíží.

Co tvrdí odpůrci

Odpůrci argumentují hlavně tím, že jde o produkt, který nemusí být sice špatný, ale je rozhodně předražený. Problémem je, že vzbuzuje dojem, jako když stačí vypít jen pár lžiček produktu denně rozmíchaného ve vodě a jako zázrakem bude vše v pořádku. Tak tomu pochopitelně není. Také je pravdou, že k získání potřebné dávky vitaminů a minerálů nám dobře poslouží i jiné produkty na bázi ovoce a zeleniny, které jsou neporovnatelně levnější. Často se zpochybňuje celý koncept superpotravin. Máme totiž řadu zajímavých produktů, které jsou doslova nabité vitaminy a enzymy a které jsou docela běžné, navíc si je může i každý vyrobit v domácích podmínkách. Jde například o kysané zelí či obecněji o kvašenou zeleninu. Vysoká cena produktu je způsobena metodou prodeje typu MLM, tedy multi-level marketing. Na internetu můžete najít i články, kde se chlubí slušně postavení členové prodeje, že jejich měsíční provize je vyšší než 100 tisíc korun. Odpůrci také poukazují na fakt, že neexistují žádné kvalitní studie, které by konzumaci těchto produktů podpořily.

Shrnutí

Z výše uvedeného lze usuzovat, že konzumace zeleného ječmene je pro člověka podobně přínosná jako konzumace zeleniny všeobecně. Každý by si měl vyhodnotit, zda dá přednost předraženému ječmenu, kde bude podporovat prodejce, nebo zda podpoří například regionální zemědělce nákupem kvalitní bio zeleniny. Také má každý možnost si pěstovat zdravé produkty i doma. Ať ve formě bylinek v truhlících nebo formou naklíčených semínek. Je jasné, že právě i klíčky různých rostlin obsahují velmi zajímavé a potřebné látky. přitom je můžeme získat doslova za pár korun. O možnostech, jak získat naklíčená semínka, si přečtěte v článku zde. Jak říká expert na výživu Pavel Suchánek: „Mladý ječmen nemá žádné klinicky ověřené výsledky na lidech. Prokázaný je pouze vliv vlákniny. Ten má ovšem každá vláknina a lze ji pořídit mnohem levněji.“

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008