První pomoc při akutním průjmu by měl znát každý

 Zdraví 
23. května 2021 08:35 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Průjem s bolestmi břicha se může objevit kdykoli Depositphotos
Průjem je vždy projevem jiného problému. Přesto je dobré vědět, jak postupovat v jednotlivých případech. Máme další informace.

Průjem může mít mnoho příčin. I podoba průjmu může být různá. Někdy jde jen o častější stolici, jindy může jít o život ohrožující stav. Pokusíme se ujasnit, na co si musíte dát pozor a jak postupovat při léčbě.

Akutní versus chronický průjem

V následujících odstavcích se budeme zabývat akutním průjmem. Jde o stav, který se objeví nečekaně. Jeho příčiny jsou různé a může mít i různé dopady na organismus. Podstatná je radikální změna oproti běžnému stavu. O chronickém průjmu hovoříme, pokud stav trvá déle než několik týdnů. Takový průjem bývá často způsoben chronickým zánětem střev či špatnou funkcí jater, žlučníku či některých dalších orgánů. Oba typy průjmu jsou nebezpečné a rozhodně doporučujeme navštívit lékaře. Výjimkou jsou takové akutní stavy, které se rychle zlepší.

Příčiny

Příčinou průjmu může být konzumace zkaženého jídla, kontaminace potravy bakteriemi, pití kontaminované vody. U bakterií je potíž většinou se salmonelou, ale i některé varianty Escherichia coli dokážou s naším zažíváním pořádně zamávat. Příčina může být i v bakterii Yersinia enterocolitica či Campylobacter jejuni. Na vině mohou být i některé viry. Průjem se může objevit i při přehřátí organismu. Někdy ale stačí, když se přejíme nebo sníme potraviny v určité, pro nás nevhodné kombinaci. Jindy se průjmy objeví po léčbě antibiotiky.

Příznaky

Příznaky jsou zjevné - stolice, která je častější, než je normál. Někdy může být třikrát denně, ale někdy je průjem tak úporný, že člověk prakticky nemůže odejít z toalety. Stolice je řídká či dokonce vodovitá. Varující je příměs krve, hnisu či hlenu. Člověku může být celkově špatně. Není výjimkou, že se dostaví i zvracení. Typické jsou křeče v břiše, plynatost, bolesti hlavy. Může se objevit i zvýšená teplota a další příznaky.

Domácí léčba

Velmi důležité je správné rozhodnutí v okamžiku, kdy se průjem objeví. Zatímco zdraví lidé vydrží i průjmy s horším průběhem, pro malé děti či staré oslabené lidi může mít i relativně neškodný průjem fatální následky. Důvodem je hrozící dehydratace, tedy odvodnění organismu. V případě ohrožených skupin proto volte vždy rychlý kontakt s lékařským zařízením, kde rozhodnou, jak je třeba postupovat, případně mohou poskytnout infuzi, která tekutiny do těla doplní. „Vyšetření u lékaře je nutné u vodnatého průjmu, který trvá déle než tři dny. U pacientů starších 70 let déle jak jeden den,“ říká prof. MUDr. Aleš Hep.

Doplňování tekutin je ale důležité pro všechny pacienty s průjmem. Doporučuje se voda. Výhodou je voda minerální, protože se současně doplňují prvky, které byly v nadměrném množství vyloučeny. Výtečné jsou neslazené čaje. Vedle klasického černého čaje si můžete dát mátový či heřmánkový, které mají současně zklidňující účinek na naše zažívání. Běžné je, že pacient nemá ani chuť k jídlu. Přesto není špatné tělu dodat nějakou dietní potravinu. Bílé pečivo či suchary, mrkev s rýží nebo třeba banány. Obloukem se vyhněte těžkým, mastným a smaženým jídlům.

U akutních průjmů je vhodné podávat volně prodejné léky. Nemáte-li jistotu a osobní zkušenost s jejich použitím, poraďte se s lékařem nebo s lékárníkem. Jestliže se stav během několika dnů nezlepší, navštivte lékaře. Více informací o možné příčině chronických průjmů najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008