Problémy se zažíváním a imunitou. Vsaďte na levné potraviny obsahující probiotika

 Zdraví 
27. května 2021 09:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Probiotika jsou živé bakterie zdraví prospěšné Depositphotos
Léčba antibiotiky, dovolená v exotické destinaci, dietní chyba nebo například špatně zpracované jídlo, to vše může pořádně potrápit náš trávicí systém. Abychom podpořili jeho správnou funkci, je potřeba konzumovat potraviny bohaté na probiotika.

O trávicí systém se musíme starat a udržovat ho v dobré kondici. A to z jednoduchého důvodu. Téměř 80 procent naší imunity je ukryto právě ve střevech. Často se uchylujeme k zakoupení probiotik v lékárně místo toho, aniž bychom spíše zařadili potraviny, které obsahují velké množství přírodních probiotik.

Co to jsou probiotika?

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů (živých bakterií), které jsou prospěšné pro náš organismus. Více o tom, jaké probiotické kultury existují, se se dočtete v této zahraniční studii. Hlavní přínosy užívání probiotik jsou následující:

  • Pomáhají při zpracování a trávení jídla.
  • Podporují pohyb střev (peristaltiku).
  • Podporují vstřebávání důležitých živin z jídla.
  • Budují a posilují imunitu.
  • Zabraňují rozmnožovaní patogenních organismů.
  • Obnovují střevní mikroflóru (například při léčbě antibiotik).
  • Podporují celkovou vitalitu a zdraví.

 

Potraviny obsahující nejvíce probiotik

Jak už bylo zmíněno v úvodu, probiotika je možné konzumovat ve dvou formách. Buď si je zakoupíte ve formě doplňku stravy v lékárně, což se může při chronických problémech velmi prodražit, nebo zařadíte do jídelníčku vhodné potraviny.

Ideální je při akutních problémech nebo užívání silných antibiotik alespoň týden užívat probiotika z lékárny, poté však začít dlouhodobě konzumovat potraviny, které jsou jejich přirozeným zdrojem.

  • Kefírové mléko je jednoznačným favoritem, co se týká množství zdraví prospěšných probiotik.
  • Bílý jogurt, volte jogurt zrající v kelímku.
  • Výborné je rovněž acidofilní mléko.
  • Také podmáslí, které navíc obsahuje velmi málo tuku, můžete konzumovat.
  • Kysané zelí, které však neprošlo procesem pasterizace.
  • Jablečný ocet, který navíc přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.
  • I kvašené okurky jsou bohaté na probiotika.
  • Pořídit si můžete rovněž sýr typu bryndza, ementál, gouda, čedar, mozzarella, parmezán.
  • Skvělou zásobárnou probiotik je i kimchi, s jeho konzumací ale začínejte pozvolna, pokud na něj nejste zvyklí.
  • Chybu neuděláte ani s nápojem kombucha.
  • Tempeh, tedy oblíbené vegetariánské a veganské jídlo, které nahrazuje maso.

Kdy zařadit probiotika do jídelníčku?

Samozřejmě v ideálním případě byste měli každý den konzumovat alespoň nějakou z výše vypsaných potravin, které jsou na probiotika bohaté. Zvýšit přísun probiotik je potřeba v případě, že máte:

  • problémy se zažíváním
  • zhoršenou kvalitu pleti, vlasů či nehtů
  • stále se vracející kožní problémy jako mykózy, ekzémy či plísně
  • opakující zánět močových cest
  • často rýmu nebo kašel
  • problémy se spaním, koncentrací
  • málo energie
  • časté změny nálad
  • potíže s přibíráním nebo hubnutím

Dále čtěte: Přehledně: Typy vakcín proti nemoci covid-19 a jejich účinnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda