Česnek se vyplatí jíst celý rok. Jeho správná konzumace má široké spektrum účinků na lidské zdraví

 Zdraví 
07. července 2021 09:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Česnek umí podpořit naše zdraví Pixabay
Česnek je vhodný proti nachlazení. Ale tím jeho účinky zdaleka nekončí. Má proto smysl jej jíst celý rok. Máme zajímavé informace.

Česnek je už od dávných časů využívaný nejen k jídlu, ale také k léčebným účelům. Je proto škoda jej nevyužít a nezačlenit do pravidelného jídelníčku. 

Obsah účinných látek

Česnek obsahuje různé látky, které jsou zdrojem jeho účinků na lidské zdraví. Najdeme v něm selen, vitaminy A, B, C a E, ale také silice se sirnatými organickými sloučeninami. Velmi důležitou složkou je také alliin a enzym allináza. Je důležité vědět, že aminokyselina alliin po rozdrcení reaguje s enzymem allinázou a vzniká allicin. A právě ten je odpovědný za různé důležité léčebné účinky česneku. Proto je důležité, abychom při konzumaci česneku dbali na jeho správnou přípravu. Někdy se má za to, že český česnek má účinných látek víc. Spíš jde o to, zda je česnek správně skladován, převážen a využit. Nicméně je pravda, že místní odrůdy poskytují velmi dobré zdravotní účinky.

Jak působí

Česnek dokáže ovlivnit řadu pochodů v těle. Jako i jiné přírodní produkty, také česnek zafunguje, jestliže jej užíváme pravidelně a dlouhodobě. Česnek je osvědčený proti angíně a různým virózám. Funguje proti onemocněním dýchacích cest a dutin. Dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak, chrání před trombózou, léčí křečové žíly, uplatní se proti střevním a žaludečním obtížím. Dokonce se tvrdí, že funguje jako prevence rakoviny. Má pozitivní vliv i na prostatu. Může se použít i zevně jako prostředek proti bradavicím a oparům. Jsou známy i jeho schopnosti snížit hladinu triglyceridů. V tom je česnek podobný třeba i hlívě, o které si určitě přečtěte článek zde. Navíc se uplatní při hubnutí, protože pravidelná konzumace česneku může zabránit zvyšování váhy a ukládání tuků.

Jak konzumovat

Je pochopitelně řada možností, jak česnek konzumovat. Důležité je, aby došlo k jeho rozdrcení a vytvoření allicinu. Současně by od rozdrcení po konzumaci neměla být příliš dlouhá doba a zbytečně tepelná příprava. Optimální denní dávka je kolem dvou až tří stroužků kvalitního česneku.

Protože se česnek projevuje svým typickým odérem, je vhodné jej eliminovat konzumací máty či rozkousáním zrnek kávy. Pokud potřebujete, určitě si po jídle vyčistěte zuby. Snažte se, aby většina česneku, který zařadíte do stravy, byla přijímána v syrovém stavu. Velmi vhodné je používat česnek do dipů k zelenině a masu, do salátů a pak pochopitelně i do pokrmů, které projdou tepelnou přípravou, i když zde bude část účinných látek znehodnocena.

Zdroj: US National Library of Medicine National Institutes of Health, Česnek a některé choroby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47