Pokud se vám zdá jeden sen stále dokola, může to mít jeden nepříjemný důvod

 Ostatní 
25. srpna 2021 10:50 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Opakující se sny mohou být doslova nočními můrami Depositphotos
Zdá se vám stejný sen znovu a znovu? Určitě nejste sami. Stejný problém má zhruba třetina populace. Otázkou ale je, proč se tak děje.

Podle vědců za stále se opakujícími sny stojí nevyřešené konflikty snícího člověka. Děje se to i vám? A co s tím můžete udělat?

Dávejte pozor, kdy se váš sen opakuje

Opakující se sny se často vyskytují během stresu nebo se dokonce vrací po řadu let. V krajních případech jsou tu po celý život. Nejen, že tyto sny mají stejná témata, ale mohou také opakovat stejné vyprávění noc co noc.

Přestože je přesný obsah opakujících se snů jedinečný pro každého jednotlivce, pro takové sny existují společná témata. Mezi nejrozšířenější scénáře patří například pronásledování, pád, nepřipravenost na zkoušku, pozdní příjezd nebo pokus o opakovanou akci.

Většina opakujících se snů má negativní obsah zahrnující emoce, jako je strach, smutek, hněv a vina. Více než polovina opakujících se snů zahrnuje situaci, kdy je snící člověk v nebezpečí. Ale některá opakující se témata mohou být také pozitivní či dokonce euforická. Jedná se například o sny, kde objevujeme v nové místnosti v našem domě či máme erotické sny.

V některých případech mohou opakující se sny, které začínají v dětství, přetrvávat až do dospělosti. Tyto sny mohou na několik let zmizet, znovu se objevit v přítomnosti nového zdroje stresu, a poté znovu zmizet, když stresová situace pomine. Všímejte si tedy toho, kdy se váš sen opakuje. Je to signál, že ve vašem životě něco není v pořádku.

Nevyřešené konflikty znamenají, že máte problém

Proč náš mozek přehrává stejné sny znovu a znovu? Studie naznačují, že sny nám obecně pomáhají regulovat emoce a přizpůsobit se stresovým událostem. Začlenění emocionálního materiálu do snů může snící osobě umožnit zpracovat bolestivou nebo obtížnou událost.

V případě opakujících se snů by opakující se obsah mohl představovat neúspěšný pokus integrovat tyto obtížné zkušenosti. Mnoho teorií souhlasí s tím, že opakující se sny souvisejí s nevyřešenými obtížemi nebo konflikty v životě. Přítomnost opakujících se snů byla také spojena s nižší úrovní psychické pohody a přítomností příznaků úzkosti a deprese. Tyto sny mají tendenci se opakovat během stresových situací a následně zmizet, když svůj problém vyřešíte.

Opakující se sny často metaforicky odrážejí emocionální starosti snících osob. Například snít o tsunami je běžné po traumatu nebo zneužívání. Toto je typický příklad metafory, která může představovat emoce bezmoci, paniky nebo strachu prožívané v reálném životě. Nebo pokud jste ve snu nevhodně oblečení, nazí nebo neschopní najít toaletu, může jít o problémy se sebevědomím.

Jak z toho ven

Existují terapie, které se snaží vyřešit toto opakování a prolomit začarovaný kruh nočních můr. Jednou z technik je vizualizovat noční můru v bdělém stavu a poté ji přepsat, tedy vědomě upravit vyprávění změnou jednoho aspektu, například konce snu na něco pozitivnějšího. Lucidní snění může být také řešením.

Ne všechny opakující se sny jsou však samy o sobě špatné. Mohou být dokonce užitečné, protože nás informují o našich osobních konfliktech. Proto je důležité nejen věnovat pozornost opakujícím se prvkům snů, ale stejně tak vědět, kdy přicházejí a kdy odcházejí, a díky tomu řešit svoje trable v reálném životě. Dále čtěte: Jste frustrovaní, že vaše dieta nefunguje? Poradíme, co změnit a na co se zaměřit.

Zdroj: The Conversation.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve