Deset faktů, které jste netušili o obyčejných citronech

 Zdraví 
20. června 2018 13:47 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
V horkých dnech osvěží a navíc jsou zdravé Pixabay
Že je citron zdravý, nám je vtloukáno do hlavy už odmalička. Ale proč je zdravý a k čemu dalšímu jej můžeme v běžném životě využít, nám vlastně nikdo ještě nevysvětlil. Dodneška.

1. Vyprošťovák

Přehnali jste to s pitím? Ach ta rána. Hlava bolí, motá se, nejde vstát z postele a je nám mizerně. Nejraději bychom strávili den na záchodě nebo schovaní pod peřinou. Ale práce a brzy i šéf nemilosrdně volá a na denní světlo prostě musíme. Jestli existuje peklo, pak vypadá přesně nějak takhle. Naštěstí citron nás může vysvobodit. Jeden celý plod vymačkejte do sklenice, zalijte 200 ml co nejchladnější vody a popíjejte. Čím víc se vám toho podaří do sebe dostat, tím líp vám bude. Ač je kyselý, působí citron proti překyselení žaludku, takže to tam uvnitř dá rychle zase do pořádku.

2. Přejedení

Čeká vás večerní grilovací párty s přáteli? Spoustu masa a pochutin okolo dokáže žaludek otočit pěkně vzhůru. Použijte citron jako prevenci. Mějte na stole připravenou vodu s vymačkanými citrony a celý večer postupně popíjejte. Citron nastolí v žaludku pořádek a pomůže vám lépe strávit kupu snědeného jídla. Navíc podporuje tvorbu žluči, která je nezbytná pro zdravé zažívání. Takže ráno byste se měli cítit naprosto v pohodě. Citron může pomoci eliminovat i pálení žáhy.

3. Prevence chřipek

Ráno nalačno pijte citronovou vodu. Šťáva vymačkaná z jedné poloviny citronu totiž dodá našemu tělu hned po ránu potřebnou dávku vitaminu C. Tím posílí imunitní systém a zároveň nás ochrání před nemocemi z nachlazení. Ovšem pozor – toto neplatí v chladných měsících roku. Citron je totiž plodinou, která naše tělo ochlazuje. Takže ve chvíli, kdy bude venku zima a my ucítíme, že se o nás začínají pokoušet bacily, zvolte jiný přírodní lék. Citron rozhodně nebude tou správnou volbou.

4. Čistí tělo

Vzhledem k tomu, že citronová šťáva působí jako diuretikum (odvodňuje) a zároveň tělo čistí, účinně odplavuje toxiny z těla a bojuje tak i proti zadržování vody v organismu. Pokud toužíte po detoxikaci a chcete si udělat očistnou kúru, citron by měl být jasnou volbou pro zařazení do vašich denních rituálů.

5. Likviduje záněty kloubů a dnu

Říkalo se jí nemoc králů, protože králové jedli a pili, co hrdlo řáčilo a pak z toho byli nemocní. Jenže dneska se přejídáme a přepíjíme i my a tělu to rozhodně nesvědčí. Čím dál více jedinců trpí zvýšenou kyselinou močovou v těle. Zezačátku jen nepříjemně občas pobolívají klouby. Jenže brzy se pak může naplno rozjet nemoc zvaná dna a začne peklo. Bolest kloubů je tak velká, že často ani léky nezabírají. A dokud kyselinu močovou z kloubů nedostanete, nezbavíte se ani téhle „nemoci králů“.

Naštěstí citron umí kyselinu močovou rozpouštět dokonale. Obsažená kyselina askorbová udržuje v kondici pojivové tkáně, kosti a chrupavky. Známy jsou i její protizánětlivé účinky. A doplníte-li ho ve svém jídelníčku ještě o čerstvé bobulovité ovoce, máte napůl vyhráno. Tedy po vyloučení masa a alkoholu ze svého života. To jsou dva největší dobíječi kyseliny močové pro naše klouby.

6. Zdravé srdce a cévy

Citron dohlíží na činnost celého kardiovaskulárního systému a kontroluje, aby všechno fungovalo tak, jak má. Ve chvíli, kdy to tak není, dá se do práce a dokáže nás pořádně pročistit i léčit. S tím zároveň i reguluje krevní tlak. Pokud jej máte vysoký, měl by být citron vaším spojencem po celý život. V dobrém i zlém. Celkově pak citron v těle působí jako čistič krve. Tu zároveň i ředí, tudíž je výbornou prevencí proti trombóze.

7. Štíhlá postava

Díky obsahu pektinové vlákniny dokáže už jeden citron účinně nastartovat metabolismus. V praxi to znamená, že tělo bude lépe spalovat, a tím pádem následně i snáze hubnout. Pochopitelně bez další úpravy jídelníčku a alespoň mírného zařazení pohybu do svého života se zase až tak velké zázraky dít nebudou.

8. Mírní bolest zubů

Tím, že citron obsahuje velké množství vápníku, zajišťuje pro kosti, zuby a nervový systém základní výživu. Obsahuje také fosfor a jednou z jeho největších předností je schopnost pomáhat „trávit“ bílkoviny. Čerstvou citronovou šťávu je možné aplikovat také na dásně, kde pomáhá zastavit krvácení a bojuje proti parodontóze. Mírní i bolest zubů, dokonce i tu akutní.

9. Ničí vrásky

Mnoho krémů dostupných v obchodech obsahuje přidanou kyselinu askorbovou. Je to proto, že tato složka pleť omladí a prozáří. Eliminuje již vzniklé vrásky a pomáhá předcházet těm, které by se nám na obličeji snad chtěly začít tvořit.

10. Krásné nehty, vlasy i kůže

Na ruce a nehty funguje citron jako účinné přírodní bělidlo. Dokonce umí při pravidelném používání retušovat pigmentové skvrny. Pokud nás trápí kruhy pod očima, je možné natírat oční okolí čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, ta dokáže těmto kruhům velmi účinně předcházet. Masírování vlasové pokožky citronovou šťávou pak může předcházet lupům i nadměrnému maštění hlavy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod