Máte silné premenstruační syndromy? Možná trpíte PMDD

 Zdraví 
30. července 2018 07:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Asi pět procent žen mívá před menstruací neobvykle silné příznaky Shutterstock
Opakuje se to každý měsíc. Najednou jste nesnesitelná, náladová, máte hroznou chuť na vše možné. Říká se tomu premenstruační syndrom. Ale pokud vám tyto výkyvy přerůstají přes hlavu a nejste schopna normálně fungovat, může se jednat o PMDD.

Její název je premenstruační dysforická porucha (PMDD), kterou trpí až pět procent žen. Její příznaky jsou podobné jako u premenstruačního syndromu, ale mnohem silnější. Obvykle postihují ženy, které trpí depresemi nebo se tato nemoc vyskytuje u nich v rodině. Všeobecně trpí touto poruchou více dívky v pubertálním věku a dvacátnice.

Nedostatek serotoninu

Zatím se úplně přesně nezjistilo, co za PMDD stojí, ale odborníci se kloní k názoru, že příčinou je nedostatek hormonu serotoninu. A to je jeden z hlavních důvodů, proč jsou ženy přecitlivělé na své přirozené hormonální změny.

Doslova nesnesitelná

Hlavním příznakem PMDD jsou obrovské změny nálad, které negativně zasahují do pracovních i osobních vztahů. Velmi častým projevem je úzkost, zlost nebo deprese, ale také záchvaty pláče, pocity hlubokého smutku a bezmoci, záchvaty paniky nebo podrážděnost. Ženy, které trpí na PMDD, rovněž ztrácejí zájem o každodenní činnost a vztahy, mívají pocity bezmocnosti. Jsou chronicky unavené, často se přejídají.

Otoky i bolesti

Stejně tak jako u premenstruačního syndromu se i u PMDD objevují i fyzické příznaky. Mezi ty nejčastěji patří napětí v prsou a jejich otékání, bušení srdce, silná bolest hlavy, kloubů a svalů, pocit nafouklého břicha, nateklý obličej a nos. Proti zadržování vody můžete zkusit i pár osvědčených rad, o kterých jsme psali zde. Všechny symptomy si navíc ještě několikrát vynásobte a ve spojením s psychickými problémy máte diagnózu PMDD na světě.  

Léčba je možná

Klíčovým nástrojem k určení těchto zdravotních komplikací denní záznamy, které si žena vede aspoň dva měsíce. Pak je potřeba navštívit lékaře, který by měl pomoci ulevit od tohoto utrpení. Některé ženy s PMDD užívají antidepresiva. Řešením také může být nasazení hormonální antikoncepce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve