Několik důvodů, proč byste měli vyzkoušet bazalková semínka

Jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších výživných látek
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
06. srpna 2018 12:09 / Shutterstock
  3   0
Semínka bazalky jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších výživných látek. Obohatí pestrý jídelníček fyzicky aktivního člověka. Nevěříte?

Bazalková semínka mají vynikající schopnost zpomalovat vstřebávání sacharidů do organismu a z toho důvodu se mohou skvěle využít ve dnech, během nichž nemáme dostatek času na pestré stravování.
 
V praxi to může vypadat tak, že pokud k rannímu jídlu přidáme bazalková semínka, prodlouží dobu zasycení například až do svačiny. Tento fakt se dá výborně využít i u lidí trpících diabetem, protože bazalková semínka udržují správný poměr glukózy v krvi.

Jaké jsou další výhody bazalkových semínek?

Kromě toho, že dokáží zasytit na dlouhou dobu, celkově podporují trávení. Jsou prevencí zácpy, nadýmání a přinášejí úlevu při pálení žáhy. Využívají se i při chřipce, horečce a zimnici, protože při přehřátí organismu snižují tělesné teplo.

Jsou nápomocná při kožních problémech, mají také diuretickou schopnost. Mají antioxidační a antibakteriální vlastnosti, což je prospěšné například při drobných ranách nebo infekcích. Příznivě působí i na krvetvorbu a celkově posilují imunitní systém. Zároveň snižují hladinu špatného cholesterolu.

Pokud vás trápí únava, pociťujete nervozitu, stres nebo máte sklony k depresi, rozhodně bazalková semínka zařaďte do svého jídelníčku. Bazalková semínka jsou méně známá než chia semínka. Jaký je mezi nimi rozdíl.

Jak je konzumovat?

Před užíváním je potřeba je nějakou dobu nechat ve vodě. Čím déle, tím lépe. Můžete si je dát třeba do kaše nebo smoothie, to nechte semínka chvíli jen tak stát a pořádně nabobtnat. Využít je můžete také na zahuštění dezertů, ve studené kuchyni, jako vylepšení salátů nebo veganských sýrů.

Připravte si zdravý drink

Dejte bazalková semena do misky a přidejte 1/2 šálku vody a nechte je namočit po dobu 10 minut. Do rendlíku dejte 1/2 šálku vody, přidejte cukr a dobře promíchejte. Dejte na chvíli na sporák a nechte cukr roztopit. Pak rendlík odložte a nechte vše vychladnout.

Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Potom si vezměte vysokou skleničku, přidejte namočená semena bazalky, citrónovou šťávu a vodu. Nakonec vše dobře promíchejte.

📷
3
fotografie
Jan Novák | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Víkend v ruské metropoli je skutečným zážitkem. Moskva vás pohltí a jen tak nepustí

Zprávy

Tesco nabízelo kapustu nadupanou zákeřnými pesticidy

Bydlení

Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů