Blahodárné účinky tibetské houby
Tibeťanka nebo také tibetská kefírová houba je zvláštní organismus přežívající v mléce. Živí se laktózou a během růstu uvolňuje do vznikajícího kefíru léčivé a tělu prospěšné látky. Je nenáročná na své životní podmínky a k jejímu pěstování nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky.
Účinky na zdraví
- Originální zrnka, zvaná jako tibetská či kavkazská houba, mají v podobě kvašeného nápoje prokázané blahodárné účinky na organismus:
- Působí blahodárně na trávení, pročišťují trávicí systém, pomáhají při zácpách a nadýmání.
- Brzdí alergické reakce organismu a tak ulevují při alergii a pomohou pomoci při ekzémech.
- Působí proti otokům, urychlují léčbu zánětů
- Podporují imunitní systém ve správné funkci (zdravá střeva a trávení jsou pro imunitu a celkové zdraví zásadní)
- Působí preventivně proti mnohým civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu v krvi apod.
- Mléčné bílkoviny i cukry se stanou působením kefírové kultury snáze stravitelné.
- Působí proti překyselení organismu, čímž jej harmonizuje a dodává mu vitalitu (překyselení organismu paradoxně nezpůsobují potravin kyselé, ale naopak sladké).
Jak pěstovat tibetskou houbu
Příprava tibetské houby:
1. Kultury tibetské houby zaslané v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice.
2. Tibetskou houbu zalijte 200-250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko).
3. Občas dejte houbám více "najíst" a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku - tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, když houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají.
4. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo do několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz.
5. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.
Po 24-48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x-2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.
Užívání tibetské houby:
Vzniklý jogurt/kefír pijte pokud možno každý den ráno nalačno. Podle některých doporučení by po měsíci měla následovat týdenní přestávka, ale není to nutné. Tibetskou houbu můžete užívat libovolně dlouho.