Alergie na chlad vás může ohrozit i na životě. Jak ji poznat a kdo je v nebezpečí

 Zdraví 
21. ledna 2021 09:49 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Alergie na chlad může mít projevy na kůži Pixabay
O různých druzích alergie jste určitě slyšeli. Ale jak může existovat alergie na chlad, když chlad není žádný alergen? Máme podrobnější informace.

Pravé alergie skutečně potřebují nějaký konkrétní alergen, který vyvolá alergickou reakci. Ať jde o prach, roztoče, pyl či cokoliv jiného. Dojde k vyplavení nadměrného množství histaminu a alergická reakce běží.

Co je chladová alergie a jak se projevuje

Alergie na chlad není pravou alergií, protože spouštěčem není alergen, ale změna teploty. Nicméně z hlediska projevů to je zhruba totéž. Dojde k vyplavení histaminu, postižené místo začne otékat, objeví se kopřivka, suchá kůže, praskliny a svědění. Může se objevit vodnatá rýma, ale i některé horší projevy. Ty mohou dokonce člověka ohrozit na životě. Jako u jiných alergií, i u této alergie na chlad totiž může dojít k anafylaktickému šoku, případně může dojít k otoku jazyka a zneprůchodnění dýchacích cest. To se děje zejména při pití ledových nápojů či konzumaci zmrzliny. Další nepříjemné projevy jsou otupělost, zvýšený srdeční tep a bolest hlavy. Někdy má postižený pocit na omdlení. V horším případě skutečně omdlí. Projevy jsou různorodé.

Kdo je ohrožen

Alergie na chlad se může objevit u kohokoliv a kdykoliv. Statisticky jsou častěji postiženy ženy, ale není to pravidlo. Někdy se sleduje určitý prvek dědičnosti. Náchylnější k chladové alergii jsou osoby s horším prokrvováním končetin. Někdy se chladová alergie rozvíjí po prodělaném virovém onemocnění. Zejména po vážných nemocech jako jsou hepatitida typu B či C, ale také po mononukleóze. Impulsem může být i bakteriální onemocnění. Příkladem je borelióza, která může chladovou alergii spustit. Také některé druhy rakoviny jsou na vině této reakce.

Jak poznám, že mám chladovou alergii

Pokud si nejste jistí, zda vaše kožní projevy jsou reakcí na chlad, zkuste si na pět minut přiložit kostku ledu na paži. Pokud se objeví jen běžné zarudnutí, určitě nemáte alergii na chlad s jejími kožními projevy. Pokud ale dojde k rozvoji otoku či kopřivky, můžete mít jasno. Alergie se ale může projevovat jen určitými nepříjemnými pocity v chladném prostředí. Sledujte tedy zejména svůj tep, své pocity, zda máte vodnatý výtok z nosu, případně se u vás rozvíjí jiné nepříjemné projevy.

Jak se bránit

Důležité je se zbytečně nevystavovat chladu. Pokud musíte nebo chcete jít ven, dobře se oblékněte. Jestliže máte kožní projevy, snažímte se zakrýt co největší plochu těla. Na odkryté části doporučujeme aplikovat mastný krém. Určitě používejte šálu, čepici, rukavice a teplou obuv. Někdy jsou osoby citlivé na chlad velmi rozhozené, pokud se ocitnou nečekaně někde bez čepice a musí delší dobu čelit mrazu. Jestliže o někom víte, že trpí chladovou alergií, zkuste mu půjčit i část svého oblečení. Lékař vám patrně při potížích doporučí antihistaminika, případně i jiné léky. Osoby, kterým hrozí potíže s dýcháním, by s sebou měly nosit adrenalin. Můžete si samozřejmě vařit i bylinkové čaje. O nich si přečtěte třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve