Jaké tajemství během natáčení skrývala krásná princezna Lada?

 Retro 
18. prosince 2018 18:11 / Terezie Zamlynová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Princezna se zlatou hvězdou je jedna z klasických českých filmových pohádek Archiv
Jak už to bývá, někdy náhoda zasáhne a ovlivní děj událostí naprosto zásadním směrem. Týká se to i jediné české veršované vánoční pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Princeznu Ladu měly totiž původně hrát dvě jiné herečky: Miriam Hynková a Eva Klepáčová.

Jelikož jedna z nich však vážně onemocněla a druhá byla v pokročilém stadiu těhotenství, dostala příležitost zazářit Marie Kyselková.

Princezna Lada už přitom byla tvůrci vybraná a Kyselková měla hrát „pouze“ jednu z princezen ucházejících se o srdce prince Radovana. Osud chtěl však jinak, i když mezi případnými uchazečkami o roli Myšího kožíšku byla také v té době již známá Eva Klepáčová, manželka Josefa Zímy, který hraje prince. Tu vyřadilo z natáčení pro změnu těhotenství.

Pikantní však je, že Kyselková byla přitom také v jiném stavu. S prvním manželem Petrem Haničincem zrovna čekala syna Ondřeje. Štěstí jí však bylo nakloněné v tom, že její těhotenství bylo o pár měsíců pozdější. Přesto Josef Zíma po letech zavzpomínal a poukázal na to, že v pohádce je na princezně gravidita také znatelná. Zejména při scéně, kdy se princ s princeznou poprvé setká z očí do očí v zámeckém parku a vyměňují si prstýnky.

Zákulisní perličky z natáčení 

Při natáčení každého filmu se stane nejedna věc, která filmařům připraví horké chvilky. Neminulo to ani Princeznu se zlatou hvězdou. Například král Hostivít, kterého hrál František Smolík, málem přišel o oko! K vážnému úrazu došlo během natáčení scény, kdy ho ráno šla pozdravit princezna Lada. Špičatou korunkou s hroty ho do oka píchla.

Král Kazisvět v podání Martina Růžka sice vypadal hrozivě a bojovně, nicméně pravdou bylo, že před natáčením šermířských scén v této pohádce nikdy meč v ruce nedržel. Vybavuje se vám scéna, při které princ Radovan o stehno láme meč? Aby ne, vždyť při ní tekla krev! Josef Zíma jako Radovan si při jejím natáčení prořízl kůži na stehně.

První a poslední role

Ačkoli pohádka měla obrovský úspěch a v kinech ji vidělo přes 6 miliónů diváků, čímž se do srdcí nás všech usadila snad navždycky, Marii Kyselkovou už Čechoslováci na filmovém plátně nikdy neviděli. Princezna Lada, Myší kožíšek byla její největší role a zároveň poslední film, který natočila. Dál se věnovala už jen rodině. Víte, která česká pohádka byla vůbec nejnavštěvovanější

Je to pohádka se vším, co krásný příběh má mít

Princezna se zlatou hvězdou je jedna z klasických českých filmových pohádek, nepostrádající nic z toho, co by správná pohádka měla mít. Nabízí krásnou princeznu Ladu, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, jejího otce, hodného, ale poněkud povolného vladaře a zlého krále Kazisvěta, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny Lady. V příběhu je též hodná a moudrá chůva, která má nejen pana krále pod palcem, ale také je připravena přispěchat dobrou radou. A konečně příběh obsahuje pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království.

V království prince Radovana s královskou kuchyní přestrojená Lada nalezne azyl mezi kuchtíky a pod přísným okem hlavního královského kuchaře s láskou připravuje jídlo svému princi. Přitom princ, který se zamiluje do krásné paní, kterou zahlédne na zámeckém plese, vůbec netuší, že jako kuchtička myje v jeho královské kuchyni nádobí…

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008