Patříte k lidem, kteří mají intoleranci na lepek? Pak zbystřete! Nebezpečí nečíhá jen v potravinách

 Zdraví 
05. října 2017 11:40 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Celiatici by si měli dávat hlavně pozor na trend poslední doby. Tím je přírodní kosmetika Shutterstock
Lepek na nás číhá všude. Není totiž jen součástí jídla, ale najdeme ho také v kosmetice (rtěnky), lécích, potravinových doplňcích, vitamínech, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.

Celiatici by si měli dávat hlavně pozor na trend poslední doby, a tím je přírodní kosmetika. V přírodní kosmetice se totiž s lepkem setkáte velmi často.

Co je to celiakie?

Celiakie vzniká u geneticky predisponovaných pacientů. Je to autoimunitní choroba projevující se změnami na sliznici tenkého střeva. Hlavním vyvolávajícím faktorem choroby je lepek (gluten). Je to směs prolaminových proteinů, které se vyskytují v zrnech obilovin jako je pšenice, žito či ječmen. U náchylných jedinců vede konzumace těchto proteinů k negativnímu ovlivnění sliznice tenkého střeva, k vyhlazování klků a dokonce až k chronickému zánětu střeva, což se odráží na výrazném zhoršení trávení a dalších závažných zdravotních problémech.

Nezbytnou zásadou je pro tyto osoby celoživotní bezlepková dieta. Pokud se nedodržuje, vede to k různým zdravotním potížím.

Podle statistiky ženy používají denně v průměru 6 až 10, muži 3 až 5 kosmetických výrobků. Když si vezmeme celiatiky a možné složky obsahující lepek, je to dost velké číslo potenciálních rizik. Projevy nesnášenlivosti lepku totiž nemusí vyvolávat potíže jen v trávicím traktu, ale mohou se objevit i kožní problémy.

U mnoha pacientů způsobuje lepek kosmetické problémy jako suchou kůži, měkké a lámavé nehty. Potíže začínají obvykle malými svědivými vyrážkami, které přecházejí do pálivých skupinových "váčků" podobných herpesu. Nejčastěji se vyskytují na loktech, kolenou, ramenou, ale i na zádech či hlavě.

Riziková kosmetika

Žádný kosmetický přípravek není pochopitelně určen ke konzumaci. Určité druhy kosmetiky však někdy nechtěně v malých množstvích můžete spolknout. Jde zejména o kosmetiku určenou pro ústní hygienu (zubní pasty, ústní vody, ústní deodoranty, protiparadentózní a antiseptické gely), dekorativní a ochranná kosmetika na rty (rtěnky, konturovací tužky na rty, lesky na rty, balzámy a pomády na rty).

Určité riziko v zubních pastách představuje látka sorbitol. Pro snížení rizika, by sorbitol neměl pocházet z obilí, ale z kukuřice. Původ sorbitolu se však nedá zjistit ze složení výrobku uvedeného na obalu.

Podobné riziko v ústní vodě a deodorantech představuje alkohol, který se získává i z obilovin (mohou jej obsahovat i některé sirupy proti kašli). Kosmetičtí výrobci zdroj lihu ve složení neuvádějí. Proto při zkoušení nového produktu ústní hygieny doporučujeme opatrnost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty