Dejte sbohem drahé vlasové kosmetice. Kouzlo krásných a lesklých vlasů tkví v něčem jiném

 Krása 
06. března 2021 10:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlasy jsou korunou krásy Depositphotos
Husté a lesklé vlasy jako topmodelka, to je sen každé ženy. Dnes je trendem spíš to, že utrácíme majlant za různé šampony, kondicionéry, masky nebo jiné přípravky na vlasy a čekáme zázrak. Tato cesta je drahá a výsledný efekt nulový nebo velmi krátkodobý. Pro bohatou hřívu je zásadní výživa a péče.

O vlasech se říká, že jsou korunou krásy a sexuálním symbolem. Jejich úprava a styl nošení jsou často pro ženy vizitkou. Stejně tak jako pleť i vlasy potřebují vyživit zevnitř. Pokud budete používat i ty nejdražší šampony, ale vaše strava nebude bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty, krásných vlasů se možná nedočkáte.

  • Zaměřte se na pokrmy bohaté na bílkoviny. Vybírejte luštěniny, vejce, tofu nebo maso. Bílkoviny jsou nesmírně důležité pro výživu vlasové pokožky a vlasových váčků.
  • Alespoň jednou týdně si dejte rybu, kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin a vitaminu D.
  • Zakápněte si olivovým olejem saláty, používejte však extra panenský, za studena lisovaný. Ne nadarmo se olivový olej přidává do pleťové a vlasové péče.
  • Na svačinu smlsněte hrst ořechů. Nachází se v nich další várka prospěšných olejů, omega kyselin a vitaminů, jako například vitamin E, biotin a zinek. Ten je zásadní při boji proti vypadávání vlasů, problémech s lupy a svěděním pokožky.

  • Zařaďte do jídelníčku také mrkev, sladké brambory, meruňky nebo dýni. Tyto potraviny se vyznačují vysokým obsahem přírodního betakarotenu, který je nezbytný pro tvorbu nových buněk, tedy růst vlasů.
  • Zvyšte příjem listové zeleniny, která obsahuje vitamin K a železo. Stejně tak si denně dopřejte kus nějakého ovoce kvůli vitaminu C. To vše je důležité pro růst vlasů.

Těmto potravinám se vyhněte

Oproti tomu snižte na minimum konzumaci smažených jídel, potravin z rychlého občerstvení a bílého či sladkého pečiva. Tyto pokrmy obsahují vysoký poměr bílého cukru, mouky, nezdravých tuků a soli. To vše způsobuje chronické překyselení organismu, které má negativní dopady na vaši pleti a kvalitu vlasů.

Jak nejlépe pečovat o vlasy

Pokud jste stále toho názoru, že je vlasy potřeba denně mýt, aby se nemastily, nebo jste se zbavily lupů a myslíte si, že je třeba používat přemíru vlasové péče, jste na omylu. Aby byly vlasy krásné a zdravé, potřebují co nejméně zatěžovat – ve všech směrech. Platí zde jednoduché pravidlo, méně je lépe.

  • Myjte si vlasy méně častěji. Jestliže si myjete vlasy každý den, zkuste to nově jednou za dva dny. Časté mytí vlasů podporuje jejich lámavost a ztrátu lesku. Navíc se vlasová pokožka začne rychleji mastit. Proto najeďte na nový režim a postupně prodlužujte dobu mezi jednotlivým mytím hlavy, podle toho, jak vám to bude příjemné. Rozdíly brzy uvidíte.
  • Šampony vybírejte jedině bez parabenů, sulfátů a silikonu. Po jejich umytí použijte kondicionér libovolného typu. Je to z důvodu hydratace vlasů a jejich lesku.
  • Po umytí vlasů používejte na jejich rozčesání hřeben, který má zuby daleko od sebe, rozhodně nepoužívejte klasický kartáč. Mokré vlasy česejte jemně, opatrně, neboť mají tendenci se natahovat a lámat.
  • STOP fénování, častému kulmování a jiné tepelné úpravě vlasů. Vše zhoršuje jejich kvalitu a vede k jejich dehydrataci, lámání a třepení. Místo toho šetrně vlasy prosušte ručníkem a nechte volně uschnout. Pokud vlasy přeci jen potřebujete fénovat, použijte vlažný vzduch a případně vlasy ošetřete sprejem s termoochranou. Dále čtěte: Zázračná řepa a její účinky. Sloužit může jako prevence proti vážným onemocněním.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod