Lucka (56): Manžel se mnou nechce spát, mám strach, že je konec

 Vztahy 
18. června 2022 07:37 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Když ze vztahu vyprchá sexuální vášeň, může to znamenat cokoliv. Depositphotos
I z toho nejlepšího vztahu může vymizet počáteční jiskra. Ač se to nezdá, nejdůležitější je nevzdalovat se tomu druhému a být otevřený komunikaci. Ta dokáže vyřešit spoustu problémů. Naproti tomu domněnky nevyřešily nikdy nic. Lucka především netušila, jak se ke změnám manželova chování správně postavit.

„V minulosti jsme s manželem mívali poměrně pestrý sexuální život. Věděla jsem, že si to oba užíváme, a považovala jsem to za jeden z důležitých aspektů našeho vztahu,“ začíná Lucie své vyprávění. „Svoji jsme už třicet dva let, což je pěkná doba. Z počátku jsem vlastně nevěřila, že nám to takhle dlouho vydrží. On byl ten typ holkaře, když jsem ho jako mladá studentka poznala. A já neměla s muži nejlepší zkušenosti,“ vysvětluje, proč byla sama překvapená, jak pevné pouto mezi nimi nakonec vzniklo.

Se svým mužem bydlí v domě, který dříve patřil jeho rodičům a s vlastní rodinou se kvůli neshodám příliš nestýká. „Nic tam vlastně není moje, takže kdybychom se někdy rozešli, musela bych se vrátit do bytu, který jsme podědili napůl s bratrem,“ popisuje složité rodinné vztahy. „V posledních letech jsem si ale naprosto přestala dělat starost o náš vztah. Přece jen jsme si své každý prožili a máme dvě dospělé děti, myslela jsem, že by bylo hloupé ničit hezkou domácnost.“ Jenže pak přišla rána, kterou nečekala.

„Stalo se to akorát v době, kdy jsem to neměla nejjednodušší. Ještě stále pracuji, přivydělávám si v call centru, protože fyzicky náročné práce jsou pro mě moc. V práci jsem ale v posledních týdnech pociťovala velký tlak. Po covidu začali lidé více šetřit a méně nakupovat. Na nás byly samozřejmě vyvíjeny důraznější požadavky na prodeje,“ říká Lucka. „Byla jsem poněkud ve stresu a několikrát se stalo, že když jsem se večer vrátila domů a potřebovala relaxovat, manžel odmítal sex. Netvářil se moc nadšeně a pokaždé se z toho nějak vyvlékl. Jednou, když jsem se ho pokusila zlákat, a on opět nasadil ten znuděný výraz, musela jsem se zeptat, jestli je všechno v pořádku.“ Jenže místo toho se Lucie dozvěděla, že manžel vlastně nemá na obvyklé hrátky náladu. „Přiznal, že to často dělá jen kvůli mně. Tvrdil, že se cítí unavený a prostě ho to zrovna neláká. Bylo to ale už po několikáté, kdy na nic nedošlo a já větřila, že jsem mu přestala stačit,“ svěřuje se Lucie.

Nějakou dobu na sebe zkoušela více dbát. Doma se začala občas malovat a upravovat si vlasy. Chodila také vyzývavěji oblečená a doufala, že tím muže zaujme. Když se ale kýžená reakce nedostavila, začala panikařit. „Říkala jsem si, že to přece není jen tak, aby najednou přestal mít zájem pro nic za nic. Navíc, abych pravdu řekla, nejsem úplně sebevědomá a už v mládí jsem měla pocit, že sex je to jediné, čím si umím chlapa udržet. Tak nějak jsem žila s pocitem, že to je to, v čem jsem pro ně dobrá. V mých předchozích vztazích vše fungovalo, dokud fungovala tahle stránka vztahu. Jakmile to nešlo v posteli, nešlo to už ani jinde. A tak jsem si začala docela právem dělat obavy, že náš vztah se po třiceti letech spokojeného manželství najednou bortí,“ vysvětluje doposud šťastná žena. „Nejhorší na tom bylo, že jsem se cítila tak ponížená, že jsem o tom nedokázala s nikým mluvit. Mám kamarádky, ale nemohla bych jim říct, že už svého muže nepřitahuju, takže jsem neměla kde prosit o rady,“ přiznává Lucie.

„Samozřejmě mě napadlo to, co by se asi prohnalo hlavou každé ženě. Že je v tom nějaká mladší a hezčí. Přestože jsem neměla pocit, že by se podezřele často zdržoval mimo domov, nedalo mi to. Asi by se to nemělo, ale jednoho sobotního večera, když se manžel sprchoval, jsem se mu rozhodla projít zprávy v telefonu. Překvapivě jsem jich ale moc nenašla. Dávalo to smysl, protože s přáteli nebo s dětmi si vyměnil obvykle jen pár vět. Nebyl na dlouhé konverzace po telefonu. Přesto mi to, že jsem nic nenašla, vůbec nepomohlo. Musela jsem přemýšlet, jestli má opravdu jinou a ty zprávy maže, abych na nic nepřišla. Myšlenkami jsem se hodně vracela k našemu mládí. Já měla potíže s toxickými vztahy, a on si s holkama spíš užíval, dokud jsme se neusadili společně. Kladla jsem si otázku, jestli se tím mohlo všechno změnit, nebo jsem doposud žila v nějaké iluzi.“

Přes všechny své obavy a domněnky se ale Lucie rozhodla, že si se svým manželem na rovinu promluví. „Měla jsem pocit, že to věčné přemýšlení mě zničí. Jednou ráno jsem se vzbudila a místo abych šla dělat snídani, otočila jsem se k němu a na rovinu se zeptala, jestli si našel někoho jiného. Zdál se dost překvapený, že se na něco podobného ptám. Samozřejmě ale pochopil proč. Pak mi řekl něco, co jsem nečekala,“ popisuje manželka, jak se jí její drahý svěřil, že má již delší dobu potíže se vzrušením. Cítil se nepříjemně, že by mohla nastat situace, kdy by nebyl schopen svou ženu uspokojit a tak se podobnému aktu vyhýbal. „Vysvětlil mi proč se z toho vždycky nějak vykroutí a mě se neskutečně ulevilo. Samozřejmě jsme společně začali hledat řešení, než jsme to ale v klidu probrali, měla jsem vážně úzkostné pocity,“ přiznává Lucka, které se manželství nakonec nerozpadlo, přestože z toho měla velké obavy. (V rámci zachování soukromí čtenářky byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Taky jste si někdy připadali neatraktivní? Měli jste strach, že svůj protějšek dostatečně nepřitahujete a báli se svěřit? Nebo jste sami zažili období, kdy na tělesné aktivity prostě nebyla chuť? Svěřte nám svůj příběh.

Autorský článek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve