Léto přeje různým dobrotám, a tak si pojďme připomenout, jaké jsou rozdíly mezi dobrými a špatnými sacharidy

 Ostatní 
04. července 2022 08:29 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Léto si lze užít i s těmi správnými sacharidy Depositphotos
Léto je tu, a i když se většina žen snaží na jaře hubnout do plavek, léto zkrátka přeje zmrzlině, jahodovým knedlíkům nebo borůvkovým koláčům. A tak není od věci vyznat se v tom, co jsou dobré a špatné sacharidy a které a jak jíst.

Sacharidy jsou velice důležitým zdrojem energie jak pro tělo, tak pro mozek a rozhodně by neměly být žádným strašákem. Mezi sacharidy se řadí i vláknina a škroby. Proto také obvykle vznikají zmatky kolem toho, zda sacharidy jíst, nebo nejíst. Zvlášť, když si chceme udržet postavu nebo ještě nějaké to kilo zhubnout. 

Sacharidy mohou být velice prospěšné

Sacharidy nejsou jenom cukry, jak si mnozí často myslí. Jsou velice důležité pro výkon při tréninku, ale pozor, ne všechny druhy sacharidů jsou stejné. 

"Hodně obecně existují dva hlavní typy sacharidů. Jsou to jednoduché sacharidy - sacharidy s vysokým glykemickým indexem a polysacharidy - sacharidy s nízkým glykemickým indexem, neboli sacharidy komplexní. Jednoduché sacharidy jsou rychlým zdrojem energie bez většího efektu nasycení. Mezi běžné příklady patří sušenky, sladké bonbóny, čokolády a většina produktů z bílé mouky. Naproti tomu komplexní sacharidy uvolňují energii pomaleji, postupně, což je zapříčiněno větším obsahem vlákniny. Mezi běžné příklady patří ovesné vločky, celozrnný chléb, celozrnné tortilly, hnědá rýže, pohanka, quinoa, jáhly, kuskus a některé další přílohy. Vysvětlil nám osobní fitness trenér a online coach Radek Vítek.

Teď si možná říkáte, že tedy nesmíte jíst nic, co je sladké. Ale ani to není pravda. "Klidně si během léta můžete dělat domácí ovocnou zmrzlinu, tvarohovou nebo proteinovou zmrzlinu a budete mít jistotu, že nebude slazená přidanou dávkou cukru. Zdravých sladkých možností je celá řada a není problém si rychlé a zdravé recepty vyhledat," doplňuje Radek Vítek.

Jednoduché sacharidy

Mezi nezdravé sacharidy patří vlastně cukry, protože každý cukr je zjednodušeně řečeno rafinovaný, tedy průmyslově zpracovaný. Během tohoto zpracování dochází k tomu, že je odstraněna veškerá vláknina, vitamíny i antioxidanty, takže zbyde jen ten nezdravý cukr, který tělo nakonec přemění na tuk.

Tady je na místě si připomenout, že celé ovoce sice obsahuje sacharidy, ale protože jde o ovoce čerstvé, tedy nezpracované, jde o sacharidy dobré. Ovšem pokud byste z takového ovoce třeba udělali džus, zbydou vám v něm už jen ty špatné sacharidy. Proto do této kategorie také džusy spadají, stejně tak jako veškeré pečivo, dorty či koláče, sladké limonády, a dokonce i rajčatové šťávy a protlaky.

Dobré je také vědět, že například jogurty nebo mléko sice obsahují tyto tzv. jednoduché sacharidy, ale stále patří mezi ty dobré. Stačí si pamatovat, že špatné sacharidy jsou prostě všechny ty, které zůstanou nebo vzniknou po průmyslovém zpracování původní potraviny.

To znamená, že takový banánový mléčný shake je vlastně v rámci mlsání v pořádku, když do něj nenasypete několik lžiček cukru. S borůvkovým koláčem už je to ale horší. Jednak je upečený z bílé mouky a bílé pečivo je přední špatný sacharid a o té hordě cukru na borůvkách není třeba ani mluvit. Takže pokud jste na jaře poctivě hubli do plavek a chtěli byste si figuru udržet, nezoufejte. Jen přemýšlejte o tom, jaké sladké si během léta dopřejete a vaše tělo to rozhodně ocení.

Závěrem

Sacharidy jsou zejména pro sportovce velice důležitou živinou, která má silný vliv na sportovní výkon. "Každý typ sacharidu má svůj vhodný čas využití před či po tréninku a má svůj význam. Sacharidy rozhodně nejsou žádným strašákem zdravé stravy, který způsobuje nárůst nechtěných tukových zásob. Pokud dokážete sacharidy přijímat ve stravě správně, můžete z jejich konzumace těžit mnoho benefitů," uzavírá fitness trenér Radek Vítek.

Tip na jednoduché domácí zmrzliny

Melounovo-banánový nanuk je snadná zdravá pochoutka, která potěší i ty nejmenší děti. Budete potřebovat pouze vodní meloun, banán, mixér a formičky na nanuky. Postup je opravdu snadný a rychlý. Stačí vodní meloun oloupat, zbavit pecek a rozmixovat s banánem. Poměr je přibližně 50:50. Rozmixovanou směs nalijete do nanukových formiček a dáte na 6-8 hodin do mrazáku.

Banánová zmrzlina patří k oblíbeným letním pochoutkám. Postup přípravy této zmrzliny je snadný a výsledek velice lahodný. Ideální je pro přípravu zmrzliny použít zralý banán, který je sladší. Banán oloupeme a nakrájíme na menší kolečka. Poté dáme ve vhodné nádobě či pytlíku do mrazáku. Když kousky banánu zmrznou, vložíme je do mixéru, případně použijeme tyčový mixer. Přidáte dvě polévkové lžíce libovolného mléka nebo smetany, případně můžete použít i rostlinné mléko. Kdo chce, může přidat i protein a zmrzlina bude o to sladší.

Autorský článek, další zdroj: Live Science,  fitness trenér Radek Vítek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod