Dnes je Velký pátek, jeho kolébkou je město Jeruzalém. Davy každoročně podnikají nájezdy na izraelskou metropoli

 Ostatní 
15. dubna 2022 09:14 / Kristýna Jašková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skalní chrám (Dome of the Rock) na Chrámové hoře v centru Jeruzaléma Depositphotos
Je všeobecně známo, že Velikonoce jsou křesťanským svátkem. Mnozí však netuší, že začínají právě dnes. Tj. Velkým pátkem. V roce 33 našeho letopočtu byl právě na Velký pátek, ukřižován syn Boží, Ježíš Kristus.

Ateistům se může zdát důvod jeho smrti přinejmenším nepochopitelný, ba dokonce bizarní. Zemřel totiž dobrovolně, aby vykoupil lidstvo z hříchu. Je však jasné, že pro křesťany je dnešek dnem velikého zármutku. Lkají nad smrtí Ježíše a celý den se postí. Ti největší horlivci se jistě vydali do izraelské metropole Jeruzaléma, aby navštívili kopec Golgotu, kde byl Kristus ukřižován, či chrám božího hrobu, kde na kameni leželo jeho tělo po sejmutí z kříže. I mimo sezónu stojí před tímto kostelem hodinové fronty lidí, aby si mohli na kámen sáhnout a políbit ho.  Raději to však nedělejte, je to krajně nehygienické.

Pokud tuto metropoli toužíte navštívit, vyberte si jiný termín. V době Velikonoc město doslova praská ve švech a zástupy lidí se tísní v úzkých křivolakých uličkách v celém historickém jádru. Nemusel by to být zrovna příjemný zážitek.

Návštěva Izraele, a to v jakoukoliv roční dobu, s sebou však přináší určitá rizika. S prvním se setkáte hned na hraniční kontrole. Židovský stát se z pochopitelných důvodů o svou bezpečnost velmi obává, proto důkladně prověřuje, koho si na své území vpustí. Vstupní pohovor s ostrým celním úředníkem je vážně nepříjemný. Budete si připadat jako zločinec u výslechu. Máte-li smůlu a narazíte na nějakého horlivce, bude vás otázkami typu ‚‚Co přesně tady hodláte dělat? Proč to chcete vidět? S kým se znáte?“, dusit celé hodiny. Šťastlivci však nakonec razítko do pasu obdrží.

Dalším rizikem jsou samozřejmě různé útoky Palestinců, ať už jsou to sebevražední atentátníci, či rakety vyslané z politicky nestabilního pohraničí. Pozor si dávejte i na kapsáře, v přeplněných uličkách mají doslova žně. Peníze raději dobře uschovejte.

I přes všechna rizika je Izrael překrásná země s bohatou historií. Můžete navštívit nepřeberné množství památek, projet se pouští, vykoupat se v Mrtvém moři, nebo si udělat výlet do sousedního Jordánska a prohlédnout si div světa Petru. Přímo v Jeruzalémě navštivte zejména chrámovou horu, kde budete moci pozorovat velice zvláštní symbiózu tří náboženství - židů, křesťanů a muslimů. Všichni totiž mají v této zemi své kořeny.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47