Cítíte už delší dobu stres, vztek a úzkost? Pokud se je nenaučíte ovládat, můžete dopadnout špatně

 Ostatní 
22. března 2022 17:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Některé emoce obvykle chodí společně Pixabay
Je to veskrze nepohodlný stav. Jste pořád podráždění, nic vás nebaví a dost možná máte i strach z toho, co bude. A to všechno je výsledkem kombinace tří skrytých emocí, tedy stresu, hněvu a úzkosti.

V poslední době se takhle cítí stále více lidí a není se co divit, když si uvědomíme, co všechno za poslední dva roky musíme prožívat. A co hůř, protože úzkost, hněv a stres se propojují v komplexním nervovém systému našeho těla, jen velmi zřídka zažíváme jedno bez druhého. Dobrou zprávou ovšem je, že se s tím dá pracovat, jak píše The Stylist.

Jak to všechno zvládnout

Dr. Simmons-Schneider varuje, že pokud se nenaučíme mechanismy zvládání emocí, mezi něž patří relaxace, meditace, zvládání hněvu a stresu a pozitivní sebemluva, pak bychom mohli dopadnout opravdu špatně.

Všichni bychom si měli ze zvládání stresu udělat v podstatě každodenní návyk, ať už použijeme cvičení, meditaci či další relaxační metody. "Socializace s přáteli a blízkými posiluje náš lidský ekosystém podpory,“ říká Dr. Simmons-Schneider. A proto se nejen nestyďte skutečně relaxovat, ale rozhodně se nebojte před přáteli a blízkými o svých pocitech mluvit. Je to sice klišé, ale na relaxaci ve stylu, který máte rádi, není absolutně nic špatného. Jen si představte, že si třeba na hodinku či dvě zajdete do sauny a vířivky.

Nezapomínejme na to, že všechno se vším souvisí a i když si často myslíme, že jsme zrovna jenom naštvaní, tak přitom obvykle prožíváme mnohem více duševních stavů najednou. Neuropsychologové navíc podle psychologytoday.com objevili souvislost mezi hněvem a úzkostí. Toto spojení můžeme najít v reakci na stres, který se pak snažíme odehnat bojem, útěkem nebo tzv. zmrazením.

Pokud se hodně bojíme, můžeme se vyhnout stresovým situacím nebo jim uniknout. Nebo možná ztuhneme a cítíme se trochu bezmocní. Pokud se rychle rozhněváme, můžeme projevit větší bojovou reakci. Ať už vyjádříme spíše úzkostnou nebo ustaranou reakci, či podrážděnou nebo rozzlobenou reakci, aktivují se neurotransmitery - chemičtí poslové v mozku a naše tělo začne uvolňovat hormony, které řídí tělesné funkce. Tyto chemické reakce pak mají vliv na obranyschopnost těla. 

Proto je kromě meditace či relaxace důležité naučit se zvládat své emocionální reakce. Pokud se to totiž naučíme, najednou si uvědomíme, jak velkou svobodu to vlastně přináší. Protože jsme to my sami, kdo si svobodně volíme vlastní emoce.

Zdroj: The Stylist, psychologytoday.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008