Být single je prý špatné. Ale NENÍ. Jen je třeba si uvědomit svobodu

 Ostatní 
16. února 2022 07:59 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Na single životu není nic špatného a můžete v něm být plnohodnotně šťastní Pixabay
Celým generacím je vtloukáno do hlavy, že je potřeba se vdát a oženit, protože zůstat na ocet je něco strašného a společensky odsouzeníhodného. Ale není to pravda. Jen je třeba přeformulovat způsob, jakým jsme byli naučeni přemýšlet o svobodě.

Být single nám bylo dlouho nabízeno jako neduh, kterému je třeba se za každou cenu vyhnout. Už od mala nás učí, jak špatné a ostudné je být single. Zeptali jste se sami sebe, zda být single je  skutečně špatné, nebo to už máte automaticky zakódované v hlavě? Protože je přeci třeba se vdát, oženit a založit rodinu. A to je to, co se od vás prostě vyžaduje. Takže si třeba pak vezmete i někoho nevhodného, jen abyste nebyli single...

Realita single života je úplně jiná

Co takhle ta svoboda? Děláte a prožíváte jen to, co chcete, nemusíte dělat kompromisy, s nikým se nemusíte hádat. Co je na tom špatně? Znamená to snad, že si nikdy nenajdete partnera? Samozřejmě, že najdete, jen co potkáte toho pravého. A kvůli tomu "levému" se svého single života vzdávat nemusíte.

Jenomže obecně je tu po dlouhá desetiletí a vlastně i staletí přijímána myšlenka, že být single je špatný stav existence. Přitom na druhém, tom svobodném břehu je láska a láska je přece fajn. Pravidelný sex s někým, koho milujete a důvěřujete mu, je fajn. Mít s kým vyzkoušet nové restaurace je také fajn. Jet s někým, kdo je fajn na dovču nebo na ni odjet sám a tam poznat fajn lidi, na tom taky není nic divného, natož špatného.

Být single není selhání

A to je velmi důležité si uvědomit. Fakt, že vnímáte svůj single stav pod tlakem svého okolí negativně, může mít škodlivé účinky na vaši sebehodnotu a sebeúctu. Jen si to představte. Pořád se vás ptají, kdy už si někoho najdete, vy se snažíte vyhovět, ale pořád jste single, protože při tom úporném hledání nemůžete nikoho najít. A pak věříte, že je to celé vaše selhání.

Negativní náhled na single život ale nakonec vydrží právě tak dlouho, jak dlouho o něm budete pochybovat. A kdy začnete přemýšlet o svobodě. Je být svobodný špatné? Když jsem součástí páru, tak jsem lepší?  Není žádný správný způsob, jak žít život, ale je důležité jej žít tak, jak vám to nejvíc vyhovuje. A jestli je to zrovna single varianta, tak proč ne.

Je tedy důležité pochopit, že na svobodě není nic špatného, stejně jako není nic dokonalého na tom, být v páru. Jeden způsob existence není lepší než druhý a jsou si zcela rovny, pokud jde o naši vlastní hodnotu.

A to nejdůležitější. Vaše životní štěstí se neukrývá ve vztahu. Není to tak, že když si někoho najdete, bude váš život konečně v pořádku a vše zalité sluncem. Vaše životní štěstí se ukrývá ve vás samotných. Ve vaší sebeúctě, sebedůvěře, otevřenosti světu a všemu, co život přináší. Takže pokud vás zrovna baví svoboda, vězte, že jste v naprostém pořádku.

Zdroj: Stylist, Time.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008