Emoční inteligence přináší do života pohodu a sebevědomí. Jak ji získat a proč je tolik důležitá

 Ostatní 
19. ledna 2022 10:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Získat emoční inteligenci není snadné, ale rozhodně se to vyplatí Depositphotos
Máte ve svém okolí emočně inteligentního člověka? Pak vás dozajista přitahuje. Je silný, vypadá, jakoby všechno věděl a mnohdy se zdá, že snad i umí číst myšlenky.

Být emočně inteligentní neznamená v žádném případě mít svoje emoce pod kontrolou a schovávat je před ostatními. V podstatě to znamená pravý opak. A proto jsou emočně inteligentní lidé tak silní a mají svůj život pevně ve svých rukách. Pokud byste chtěli být také emočně inteligentní, pak je tu dobrá zpráva. Můžete se to naučit.

Jak na to?

Je to velký kus práce. Protože budete muset na sobě, respektive v sobě změnit spoustu věcí. Ale pokud jste schopni pojmenovat emoci, kterou cítíte, máte větší šanci pochopit, co cítíte. Můžete se také naučit lépe regulovat své emoce pouhým zastavením se a přemýšlením, než začnete jednat a soudit. Tyto dovednosti vám pomohou v bojovém vnitřním odhodlání a pomohou vám držet se toho, na čem vám v životě skutečně záleží. 

Emočně inteligentní jsou si totiž vysoce vědomi svých vlastních emočních stavů, dokonce i těch negativních, tedy i frustrací či smutku. Rozdíl mezi nimi a zbytkem světa je v tom, že jsou schopni identifikovat a pochopit, co cítí, a mají schopnost pojmenovat takovou emoci, čímž ji také dokáží zvládnout. Díky tomu mají emocionálně inteligentní lidé vysoké sebevědomí a jsou realističtí.

Pozorujte se především, jak reagujete na lidi. Rychle je soudíte, aniž znáte všechna fakta? Máte stereotypní chování? Upřímně se podívejte na to, jak přemýšlíte a jak jednáte s ostatními lidmi. Zkuste se vžít do jejich kůže a buďte otevřenější a přijímejte jejich úhel pohledu. A co v práci?  Hledáte pozornost pro své úspěchy? Pokora může být úžasná vlastnost a neznamená to, že jste stydliví nebo postrádáte sebevědomí. Když praktikujete pokoru, říkáte, že víte, co jste udělali dobře, a jste si jistí sami sebou. 

A udělejte si také takové malé sebehodnocení. Jaké jsou vaše slabosti? Jste ochotni přijmout, že nejste dokonalí a že byste mohli zapracovat na některých oblastech, abyste se stali lepším člověkem? Mějte odvahu podívat se na sebe upřímně, může to změnit váš život. Zjistěte, jak reagujete na stresové situace. Rozčilujete se pokaždé, když se něco neděje tak, jak chcete? Obviňujete ostatní nebo se na ně zlobíte, i když to není jejich chyba? Schopnost zůstat v klidu v obtížných situacích je vysoce ceněna. Mějte své emoce pod kontrolou, i když se něco nedaří.

Budete lepšími partnery i kamarády

Až se tedy naučíte zvládat a rozumět svým emocím, stanete se skutečně nejen lepšími lidmi, ale také lepšími partnery a kamarády. Emočně inteligentní lidé jsou totiž speciálně naladěni na emoce, které prožívají ostatní. Je pochopitelné, že citlivost k emocionálním signálům z vlastního nitra i z okolí pak z člověka udělá lepšího přítele, rodiče, vůdce nebo romantického partnera.

Budete rovněž více empatičtí. Emočně inteligentní lidé jsou totiž schopni rozpoznat a porozumět emocím druhých, což je dovednost spojená s empatií. Takoví lidé mohou jasně rozumět i pohledu jiné osoby.

Zdroj: Psychology Today, Mindtools.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47