Skutečně káva, zelený čaj a chilli zrychlují metabolismus, nebo je to jen mýtus?

 Ostatní 
02. prosince 2021 09:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Metabolismus pomůže zrychlit jen správné cvičení Pixabay
Všechno se mění, takže dnes už není tolik aktuální otázka spalování tuků nebo spotřeby kalorií, nýbrž zrychlení metabolismu. A je to mýtus, nebo opravdu některá jídla metabolismus zrychlují?

Zrychlení metabolismu je totiž nový svět kultury po dietě. Vždyť taky cvičení a doplňky jsou dnes spíše o zlepšení metabolického zdraví, aby vaše tělo využívalo palivo co nejúčinněji. Takže co to jídlo? Všichni jsme už určitě četli o tom, že konzumace pálivého kari může nastartovat metabolismus, protože obsahuje chilli, ale jak moc je to pravda?

Víte, co je metabolismus?

Abyste věděli, o čem tu je vlastně řeč, je potřeba vyjasnit, co je metabolismus. Jde o řadu chemických reakcí určených k přeměně jídla na energii a odstranění odpadu. Mít zvýšený nebo dokonce vysoký metabolismus znamená mít rychlý přístup k energii z jídla a efektivně se zbavovat odpadu. Zpomalený metabolismus má naopak opačný účinek. Například ženy se syndromem polycystických ovarií jsou často upozorňovány, že jejich stav může bránit dobré metabolické činnosti, a proto mohou přibývat na váze.

V kostce je metabolismus o tom, jak rozkládáme kalorie na energii. "Naše tělo se rozhodne rozložit buď tuk, nebo sacharidy za normálních podmínek na ATP (energii) a v klidu preferuje využití tuku. Během cvičení, zejména při vysoké intenzitě, preferuje použití sacharidů, protože je rychlejší a snazší vytvořit ATP," říká doktorka Bryna Chrismas.

Metabolismus zrychlit bohužel nelze

Doktorka Chrismas tuto myšlenku zavrhuje."Látky, jako je kofein, mohou ve svalu nebo mitochondriích zpřístupnit více mastných kyselin, které mohou být využity pro energii, ale to je velmi odlišné od zvyšování naší oxidace lipidů a tuků nebo dokonce spalování tuků,“ vysvětluje. "Metabolismus je v podstatě jen to, jak se naše tělo rozhodne vytvářet energii, jde o přeměnu kalorií, které konzumujeme, na energii. A tato myšlenka na zlepšení a zrychlení metabolismu není vůbec podložena vědeckými důkazy,“ varuje doktorka Chrismas. "Byly provedeny studie na potkanech, které ukazují, že máme k dispozici více volných mastných kyselin, pokud se je rozhodneme použít, ale to vůbec nesouvisí se ztrátou tuku nebo rychlostí metabolismu." 

Stojí ale za zmínku, že některé potraviny vyžadují více energie na rozklad a trávení, jako jsou bílkoviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Malá studie z roku 2021 zjistila, že dieta s vysokým obsahem bílkovin zvyšuje denní energetický výdej ve srovnání s dietami s nízkým obsahem bílkovin. To však neznamená, že se vaše tělo skutečně změnilo nebo že se zlepšilo vaše celkové metabolické zdraví. Navíc je známo, že diety s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů mají zase nižší obsah vlákniny, což může vést k nejrůznějším zdravotním komplikacím.

Jak skutečně zlepšit své metabolické zdraví

Pokud jídlo hraje malou až žádnou roli a myslíte si, že byste mohli mít pomalý metabolismus (tedy cítíte se letargicky a jako byste z jídla nevytěžili maximum), můžete přemýšlet o užívání doplňku na metabolismus. Postupujte však opatrně: "V závislosti na zemi jsou doplňky regulovány odlišně,“ varuje doktorka Chrismas. Ty vyrobené ve Spojeném království podléhají normám EU i domácím normám, ale například doplňky vyrobené v USA už ne. Dále čtěte: Probouzíte se kolem třetí ráno s negativními myšlenkami? Proč to tak je a co se s tím dá dělat.

Zdroj: Stylist.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve