Věda přišla se zjištěním, které může být přelomové. Speciální dieta pomáhá proti vzniku Alzheimerovy choroby

 Ostatní 
08. října 2021 07:43 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Speciální dieta MIND vychází ze středomořské stravy Depositphotos
U osob s Alzheimerovou chorobou funguje v mozku znamení jako signál toho, co dříve nebo později přijde. Nyní ale věda přišla se zjištěním, které může pro řadu lidí být skutečně přelomové.

Nedávný výzkum totiž ukázal, že fyzické změny v mozku, které Alzheimerovu chorobu předznamenávají, nemusí být jediným hnacím motorem této nemoci a že něco tak jednoduchého, jako je dieta, může v budoucnu změnit naši kognitivní odolnost vůči demenci.

Specifická dieta s vědecky podloženými výsledky

Jmenuje se příznačně MIND dieta a je založena na středomořské dietě a dietních přístupech k dietní intervenci při tzv. neurodegenerativním zpoždění. Byla vyvinuta týmem nutričních epidemiologů z Rush University a studie z roku 2015 prokázala její potenciální výhody.

Od té doby se mnoho výzkumných pracovníků a široké veřejnosti zaměřuje na tento dietní přístup jako na potenciální strategii prevence Alzheimerovy choroby. Studie za studií ukazuje, že dodržování diety MIND, tedy jíst více listové zeleniny a zeleniny obecně, bobulí, ořechů, olivového oleje, celozrnných produktů a ryb, poskytuje alespoň určitou ochranu před poklesem kognitivnívh funkcí.

Nyní dlouhodobá studie od stejného týmu na Rush University zjistila, že účastníci, kteří dodržovali dietu MIND, měli později v životě lepší kognitivní funkce. "Někteří lidé mají v mozku prostředí pro vznik Alzheimerovy choroby, ale za svůj život se u nich nevyvinula klinická demence,“ říká výzkumník geriatrického zdraví Klodian Dhana z Rush Medical College. "Někteří mají schopnost udržovat dobré kognitivní funkce navzdory akumulaci  patologií v mozku a naše studie naznačuje, že strava MIND je spojena s lepšími kognitivními funkcemi nezávisle na mozkových patologiích souvisejících s Alzheimerovou chorobou."

Jak se tedy stravovat a minimalizovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby?

Mezi potraviny, které byste do svého jídelníčku v rámci MIND diety měli zařadit, rozhodně patří zelená listová zelenina, a to minimálně 6 porcí týdně. Dále ořechy (mandle, kešu, pistácie), minimálně 5 porcí týdně. Dále bobulovité plody (jahody, borůvky, maliny, ostružiny), minimálně 2 porce týdně. Také fazole, minimálně 3 porce týdně. Samozřejmě celozrnné produkty (quinoa, ovesné vločky, hnědá rýže, celozrnné těstoviny a chléb), minimálně 3 porce denně. A ryby jako losos, tuňák či pstruh, minimálně 1 porce týdně. A také drůbež, tedy kuřecí a krůtí nejméně dvakrát týdně.
Jako primární olej se používá olivový olej a z alkoholu si můžete dopřát víno, ale ne více než 1 sklenku denně.

Naopak byste při MIND dietě měli minimalizovat konzumaci červeného masa (steak, mleté ​​hovězí, vepřové, jehněčí), ale do 4 porcí týdně jej jíst můžete. Máslo a margarín ne ve větším množství, než je 1 polévková lžíce denně. Sýry (brie, mozzarella nebo čedar) ne více než 1 porce týdně. Sladkosti (koláče, sušenky, zmrzlina) ne více než 5 porcí týdně a zejména smažená jídla nebo fast foody (hranolky, kuřecí nugety, cibulové kroužky, smažené kuře, hamburgery) ne více než 1 porce týdně. Dále čtěte: Avokádový olej je stále větším hitem. Ve srovnání s olivovým totiž obstojí na jedničku.

Zdroj: Ios Press Everyday Health.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod