Běh může být pro muže po čtyřicítce způsobem, jak zhubnout. Je však nutné běhat správně

 Ostatní 
19. září 2021 16:17 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během lze zhubnout i získat zpět ztracenou kondici Depositphotos
Pro muže po čtyřicítce je běh dobrým způsobem, jak zhubnout a dostat se vůbec zpět do formy. Je ale nutné běhat správně, aby běh byl plně efektivní.

První důležitou věcí je určit, jak často máte běhat. To totiž záleží na mnoha aspektech včetně vaší hmotnosti, vašich dávných zranění a také na ročním období. Někdo by sice mohl klidně běhat sedm dní v týdnu, ale jak doporučuje sportovní lékařka Leslie Bonci, "ideální je běhat čtyřikrát do týdne v kombinaci s lehkým silovým cvičením."

Zkuste intervalový běh

Existuje spousta různých typů běhu, ale ten v současné době nejuznávanější je intervalový běh. Pomůže vám vybudovat silné svaly a podle studie z roku 2014 v časopise PLoS One vám může být ještě užitečnější.

Intervalový běh totiž pomáhá vyhnout se zranění a skvělým příkladem takového běhu je tzv. sada 400 metrů a jejího opakování. Běžte tedy naplno 400 metrů, pak si odpočiňte a klidně jen odpočívejte při chůzi po dobu 60 až 90 sekund a celé to opakujte šestkrát až desetkrát.

Na co si dát pozor

Pokud už máte čtyřicítku za sebou a dlouhou dobu jste se nehýbali, dejte pozor na jednu důležitou věc. Jakmile začnete s běháním, třeba tím intervalovým, budete mít následně s největší pravděpodobností velký hlad. Pak si můžete snadno říct, že jste vyběhali spoustu kalorií a můžete si klidně dát něco pořádného.

Odborníci proto doporučují zvolit dobrou kombinaci sacharidů a bílkovin, které dodají vašim svalům po tréninku správnou výživu. Důležitá je samozřejmě i hydratace, protože se při běhu budete více potit.

Rovněž je dobré si uvědomit, že už pravděpodobně nebudete běhat jako před dvaceti lety, pokud jste tehdy aktivně sportovali. Také je třeba mít na paměti, že s věkem obvykle síla a svalová hmota klesá. To znamená, že sice během můžete zhubnout a dostat své tělo do formy, ale určitě nebudete vypadat jako ve dvaceti. Proto je také důležité alespoň dvakrát týdně vyměnit běh za silové cvičení po dobu 10 až 15 minut.

Pokud se pouštíte do běhání, abyste shodili nějaké to kilo, pak buďte trpěliví. Určitě se vám to nepovede během jednoho týdne. Obvykle trvá zhruba měsíc, než začnete pozorovat první výsledky, pokud své spálené kalorie nebudete zase doplňovat koblihami nebo hamburgery. Nicméně běh je pro muže po čtyřicítce jednou z nejlepších variant, jak zhubnout a získat zpět ztracenou kondici. Dále čtěte: Mnoho mužů trápí zarůstání vousů. Někdy stačí změnit maličkost a problém je pryč.

Zdroj: Men´s Health.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47